Belga védelmi miniszter: Nem tudunk F-16-osokat küldeni Ukrajnának, mert magunkat is meg kell védenünk

2023. szeptember 22. – 14:43

Másolás

Vágólapra másolva

Alexander De Croo belga miniszterelnök csütörtökön megerősítette a hírt, hogy a belga védelmi minisztérium megvizsgálja azt, hogy tudnak-e küldeni F-16-os vadászgépeket Ukrajnába. Erre reagálva Ludivine Dedonder védelmi miniszter ismét kijelentette, hogy operatív okok miatt ez nem lehetséges.

Dedonder már hónapokkal ezelőtt is közölte, hogy Belgium nem tud F-16-osokat adni, és nem azért, mert nem akarnak.

„Azért nem tudunk vadászgépeket küldeni, mert nekünk is szükségünk van a repülőgépekre a kiképzésekhez, valamint a Benelux és a Balti államok légterének védelméhez.”

A védelmi miniszter hozzátette, hogy Belgium elsősorban a saját lakosságának biztonságáért felelős, továbbá azokért a balti államokéért (Észtország, Litvánia, Lettország) amelyek nem rendelkeznek vadászgépekkel, de NATO-tagállamok, és közvetlen érzik az orosz fenyegetést.

Szerinte De Croo, a hadsereg vezetői és az egész kormány azóta követi ezeket a nézeteket, mióta tavasszal megalakult az úgynevezett F-16-os koalíció. Ennek a részeként Belgium jelenleg is ukrán pilótákat és technikusokat képez ki.

Dedonder azt mondta, hogy nem fogja veszélyeztetni az emberek biztonságot egy elhamarkodott döntéssel, és szerinte „nevetséges az az elképzelés, hogy valahol egy katonai hangárban belga F-16-osok porosodnak”.

(MTI, Brussels Times)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!