Ukrán gabonaügy: az Európai Bizottság egyelőre nem keménykedik a magyar-lengyel-szlovák trióval

2023. szeptember 18. – 14:23

Másolás

Vágólapra másolva

Ebben a szakaszban semmit sem tudnak mondani az egyoldalú magyar-lengyel-szlovák agrárimporttiltásokról, elemzik a helyzetet, jelentette ki hétfőn az Európai Bizottság szóvivője. Miriam Garcia Ferrert arról kérdezték, mit tesz az uniós testület, miután a három tagállam számos ukrán mezőgazdasági terméket kitiltott a piacáról. A magyar mellett a hamarosan parlamenti választás előtt álló szlovák és lengyel kormány azután döntött a korlátozásról, hogy szeptember 15-én lejárt egy nekik, valamint Bulgáriának és Romániának adott kivétel, amivel az Európai Bizottság csak az átmenő forgalmat engedélyezte négyféle ukrán terméknél. Az áprilisban adott ideiglenes haladékkal a testület gyakorlatilag korábbi, egyoldalú korlátozások egy részét legalizálta. (Az ügyről és előzményeiről bővebben itt írtunk.)

Miriam Garcia Ferrer elmondta, hogy a rendelkezésre álló adatok elemzése, valamint az Ukrajnával és az öt érintett uniós taggal múködő egyeztetési platform kilenc találkozója alapján döntöttek úgy, hogy nincs szükség a korlátozás meghosszabbítására. Az Európai Bizottság mezőgazdaságért és kereskedelemért felelős szóvivője a testület napi sajtótájékoztatóján közölte: Ukrajna harminc napon belül bemutat egy intézkedéscsomagot, hogy ne ragadjon az uniós szomszédainál túl sok gabona, de már ma délután javaslatokat tesz le az egyeztetési platform asztalára.

A szóvivőnek felidézték, hogy áprilisban, az első egyoldalú kitiltások idején kijelentette: a kereskedelempolitika uniós hatáskör, így nem lehet egyoldalú lépéseket tenni. Miriam Garcia Ferrer erre csak a korábbi mondata első felét ismételte el. A Szabad Európa magyar tudósítója a lehetséges kötelezettségszegési eljárásokról kérdezte (ilyeneket az uniós jog megsértésekor indíthat az Európai Bizottság). A szóvivő erre sem volt hajlandó konkrétumot mondani.

Közben Bóka János EU-ügyi miniszter Brüsszelben „nyílt és őszinte párbeszédet” folytatott „az ukrán gabona európai piacokra gyakorolt hatásáról” Valdis Dombrovskis kereskedelmi biztossal, akinek bemutatta a 2024-es magyar EU Tanács-elnökség prioritásait.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!