Drámai drónvideó mutatja be a líbiai pusztulást

2023. szeptember 17. – 13:18

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig több mint 11 300 halálos áldozatot találtak a kutatások során a líbiai Dernában és 10 100 embert még mindig eltűntként tartanak nyilván a várost sújtó áradások után – írja a CNN. További 170 ember Derna területén kívül veszítette életét az áradások miatt. A kutató-mentő csapatok éjt nappallá téve dolgoznak az eltűnt személyek felkutatásán, írja a lap, de a napok előrehaladtával az esélyek egyre rosszabbak, és félő, hogy számos holttestet idővel azonosítani sem tudnak, mert a víz borította területeken a testek némelyike már bomlásnak indult.

Közben több ezrek, tízezrek hagyták el csak Dernát a történtek miatt, ők pedig mind veszélyben vannak a líbiai konfliktusok során ott maradt taposóaknák és háborús robbanószerek miatt, azokat ugyanis az áradás most kimoshatta korábbi helyükről. Emellett számos gyermek az alultápláltság és fertőző betegségek fokozott veszélyének van kitéve. Az áradás sújtotta területről a BBC tett közzé egy megrázó felvételt.

A múlt héten Görögországban, Törökországban és Bulgáriában is pusztító Daniel vihar vasárnap több líbiai nagyvároson, köztük Bengázin, Beidán, al-Mardzson és Dernán is átsöpört. A még hétfőn is tomboló vihar miatt a hatóságok vészhelyzetet jelentettek be, az iskolák és a boltok bezártak, kijárási tilalom lépett életbe. A hurrikánszerű vihar több mint 400 milliméternyi csapadékot hozott az észak-afrikai ország partjaira egy nap alatt. A víz két létfontosságú gátat is beszakított, és több hidat is elsöpört a kelet-líbiai Derna mellett.

Az áradásról, a mentési munkálatokról, és arról, hogy hogyan hozta össze a példátlan katasztrófa a két részre szakadt országbot, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!