Ütőkártya Trumpnak: vádat emeltek Joe Biden amerikai elnök fia ellen

2023. szeptember 14. – 20:46

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok történetében először fordult elő, hogy a hivatalban lévő elnök gyermeke ellen büntetőeljárás indult, azok után ugyanis, hogy júniusban úgy tűnt, Joe Biden fia, Hunter vádalkut kötött, végül mégis megvádolták azzal, hogy többször hazudott, amikor lőfegyvereket vett – jelentette a BBC.

A vádalku értelmében Hunter Biden bűnösnek vallotta magát két adózási vétségben, amiért cserébe az illegális fegyverbirtoklás ügyében letöltendő börtönbüntetés helyett próbaidőre bocsátották volna. Ez viszont végül kútba esett, mert az ügyben eljáró bíró nem volt hajlandó jóváhagyni az alkut, és azt is hozzátette, hogy ez a megoldás szokatlannak tűnt számára.

Az ügy szálai 2017-re vezethetőek vissza, amikor Hunter Biden késve adta be az adóbevallását, majd egy év múlva ugyanígy tett, és emellett nem fizette be az adóit. 2018 októberében pedig úgy vásárolt fegyvert, hogy eltitkolta az ilyenkor kitöltendő formanyomtatványon, hogy kábítószert fogyasztott. Most ez utóbbi miatt indult eljárás az 53 éves férfi ellen, de eközben az adóügyeket is elővehetik.

Biden fia már az előző választásnál is Donald Trump kampányának központi figurája volt, most egy újabb ütőkártyát kaptak a republikánusok a kezükbe.

Kevin McCarthy republikánus házelnök kedden bejelentette, hogy hivatalosan is felkérte a képviselőház felügyeleti bizottságát, hogy indítson vizsgálatot, ami végső soron Joe Biden amerikai elnök elmozdítására irányuló eljáráshoz (impeachment) vezethet. McCarthy a vizsgálatot annak ellenére is elindította, hogy eddig nem tudták bizonyítani azokat az állításokat, amelyek szerint Biden elnök közvetlenül hasznot húzott volna fia, Hunter Biden külföldi üzleti ügyleteiből – írta a CNN.

Két évvel ezelőtt a Telexen is megírtuk, hogy nyilvánosságra kerültek olyan emailek és képek Huntertől, amik a jobboldal szerint azt bizonyítják, hogy Joe Biden alelnökként előnyhöz juttathatott bizonyos ukrán üzletembereket, illetve Kínában is mindenféle sejtelmes ügyei voltak. A sztori végül a kampányban nem is szólt akkorát, mint ahogy Trumpék remélhették, miközben Biden többször is arról beszélt, hogy korábban két kongresszusi bizottság sem talált semmi törvénytelenséget fia ukrajnai üzleti pozíciójával összefüggésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!