Fogdostak egy mostani képviselőnőt a török elnök testőrei a szlovák elnöki palotában

2023. szeptember 11. – 13:00

Másolás

Vágólapra másolva

Recep Tayyip Erdoğan török elnök testőrei fogdosták és befogták a száját egy szlovák képviselőnőnek egy nyolc évvel ezelőtti hivatalos látogatás után a pozsonyi elnöki palotában, az esetről Vladimíra Marcinková egy podcastban beszélt a napokban, írja a Paraméter című szlovák lap. A Szabadság és Szolidaritás (SaS) szlovákiai liberális párt mostani képviselőnője azt mondta a podcastban, hogy 24 éves volt, amikor 2015-ben Andrej Kiska akkori szlovák elnök mellett dolgozott, és egyik alkalommal Recep Tayyip Erdogan Pozsonyba látogatott.

Marcinková szerint a török elnök testőrei már az elnöki találkozón észrevették őt. „Felfigyeltem a kellemetlen pillantásokra, ilyesmit megéltem már Mexikóban és Chilében is. Egyedüli szőkeként voltam jelen, nagyon kellemetlen volt, ahogy végigmértek némely férfiak” – mesélte, majd azzal folytatta, hogy a találkozó után bement az irodájába dolgozni, ahova benyitott az egyik testőr, és elindult felé anélkül, hogy bármit is szólt volna, majd rögtön utána jött egy másik is, azt mondták, fotózkodni akarnak.

„Elővették a telefonjukat, mondván, hogy szeretnének egy fotót, de én azt mondtam, hogy köszönöm, nem. Közelebb jöttek, győzködtek, majd fogdostak, én pedig segítségért kiáltottam. Befogták a számat, de szerencsére a kiáltásomat meghallotta akkori kollégám, Pavol Sybila, aki a másik helyiségben volt” – mondta a képviselőnő. Amikor akkori kollégája belépett az irodába, a testőrök megijedtek és kimentek.

„Még egy órát ott maradtam vele, nehogy megismétlődjenek a történtek. Kellemetlen és váratlan dolog volt, mivel a legmagasabb szintű hivatalos találkozókon ilyesmire nem számít az ember” – mondta Pavol Sybila. Később Andrej Kiska volt elnök is megerősítette, hogy tisztességtelenül bántak a nővel.

„A diplomáciai szolgálat szintjén a nevemben azonnal panaszt tettünk a testőrség viselkedésére, de amennyire tudom, semmilyen válasz nem érkezett” – mondta Kiska, de hozzátette, hogy mivel nem történt fizikai támadás, az esetből nem lett rendőrségi ügy sem.

Recep Tayyip Erdoğan augusztus 20-án Budapesten is járt, a Karmelitában fogadta Orbán Viktor, majd politikusai körében a tűzijátékot is megnézte, aztán később több videó is készült arról, ahogy a török elnök kimegy egy rövid időre a magyar állampolgárok közé, és köszönti őket. Erdoğan vasárnap a pesti Matild palotánál járt, ahol bemutatott neki egy magyar férfi, akit aztán állítása szerint a török elnök testőrei letepertek, hátracsavarták a kezét és rátérdeltek a fejére is. „Durván nem bántalmaztak, hogy ököllel ütöttek volna, vagy megrugdostak volna” – mondta a férfi, aki szerint magyar rendőrök mentették ki a török biztonságiak közül, autóba ültették, és átvitték Budára.

A török elnök köré kiépített személyi kultuszt bemutattuk a török választásokról írt beszámolónkban is, amikor a Telex munkatársai a helyszínen követték végig Erdoğan győzelmét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!