Évekig szervezett foglalkozásokat általános iskolásoknak egy most lebuktatott cseh pedofilhálózat tagja

2023. szeptember 11. – 20:56

Másolás

Vágólapra másolva

Ondřej Moravčík cseh rendőrségi szóvivő közlése szerint a cseh rendőrség leleplezett egy több régióban működő pedofilhálózatot, melynek tagjai különféle programokat szerveztek gyerekeknek, akikkel szemben aztán szexuális visszaéléseket követtek el. A hatóságok több régióra kiterjedő házkutatásokat tartottak, többeket kihallgattak, részletes beszámolót azonban a nyomozásra való tekintettel nem adtak – írja a cseh közszolgálati rádió honlapja alapján az MTI.

Néhány gyanúsítottat megfigyelés alatt tartanak, kettőt pedig előzetes letartóztatásba helyeztek. Ha bűnösnek találják őket, 12 évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak. A rendőrség eredetileg a dél-csehországi Taborban és az észak-morvaországi Ostravában folytatott vizsgálatot egymástól függetlenül kezelt gyermekbántalmazási ügyekben. Ezekben az ügyekben végül a következők derültek ki:

  • Taborban egy 49 éves férfiről derült ki, hogy helyi általános iskolákban több éven át délutáni sportfoglalkozásokat szervezett, és tizennyolc éven keresztül legalább tíz gyereket használt ki szexuálisan. A férfi a pornográf tartalmak mutogatásától a meztelen fotók készítésén át a molesztálásig mindent csinált a gyerekekkel, akik közül többen csak 11 évesek voltak a történtek idején.
  • Ostravában a hivatalos közlés szerint egy 40 éves férfit tartóztattak le a rendőrök, aki egy gyerekeknek szabadidős tevékenységet kínáló klubban dolgozott, és aki a vád szerint 2000 óta előre kitervelt módon molesztált több, 10 és 15 év közötti fiút.

A Taborban történt visszaélésekről a rendőrség először 2022 májusában adott hírt, és a két ügyben külön nyomozást is rendeltek el, menet közben azonban nemcsak az derült ki hamar, hogy a két ügy összefügg, hanem az is, hogy egy egész hálózatról van szó. A cseh rendőrség szerint a gyanúsítottak online tartották a kapcsolatot egymással, és amellett, hogy megosztották az élményeiket, tanácsot is adtak egymásnak, hogy miként lehet a legegyszerűbben gyerekek közelébe férkőzni különféle programok szervezésével. A hálózat tagjai a visszaéléseket egyedül vagy kisebb csoportokban követték el.

Vít Rakušan cseh belügyminiszter az ügy nyomán ismét egy olyan hivatalos igazolvány bevezetését sürgette, amely tanúsítaná, hogy a gyerekekkel foglalkozni kívánó emberek korábban nem követtek el bűncselekményt gyerekekkel szemben. Mint mondta, több parlamenti képviselő és Karel Dvořák belügyminiszter-helyettes már dolgozik egy ilyen igazolvány lehetséges formáján.

Az igazolvány mögött egy nyilvántartás állna, ahova a szexuális bűncselekmények elkövetői kerülnének be, és

a magyarországi, az első hónap után nem nagyon használt pedofil-nyilvántartással ellentétben az ebben való szereplés automatikusan azt jelentené, hogy az illető soha nem dolgozhat többet gyerekekkel.

Ezen már régebb óta dolgoznak az országban, sőt, elméletileg jövő év január 1-jével el is kellene indulnia, de egyelőre még a tervezet sem született meg a létrehozataláról, vagyis ezt a határidőt biztosan nem fogják tudni betartani. A késlekedésnek az oktatásügyi miniszter kényszerű lecserélése mellett az is az oka, hogy még nincs egyetértés abban, hogy pontosan kik kerüljenek be a nyilvántartásba. Jelen állás szerint ugyanakkor reálisnak tűnik, hogy jövő év végére megszülessen a

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!