Ötszáz katonát vezényel a magyar határra Szlovákia

2023. szeptember 7. – 10:25

Másolás

Vágólapra másolva

Több olyan intézkedést is elfogadott a szlovák kormány, amely csökkentené a Magyarország felől érkező menekülthullámot, írja a Parameter.sk. Ódor Lajos magyar származású szlovák miniszterelnök a kabinet ülése azt mondta, a nyár elején még hetente csak néhány száz menekült érkezett, akkor még elég volt a rendőrség kapacitása, most viszont már hetente néhány ezer ember érkezik, ezért akár 500 katonát is küldhetnek a szlovák-magyar határra, hogy tehermentesítsék a rendőrséget.

A szlovák kormány ugyanakkor nem akarja bevezetni a határellenőrzést a szlovák-magyar határon. Ódor Lajos azt mondta, „nem állhatunk minden fa mögött, de biztosan nagyobb lesz a rendőri és katonai jelenlét. Lehet, hogy egyes átkelőknél lesznek ellenőrzések is, nem egységesen, de ha például zárt kisteherautó érkezik, akkor azt ellenőrizhetik.”

Ódor szerint a menekülthelyzetre közös uniós megoldást kell találni, és sajnálja, hogy a legutóbbi csúcstalálkozón nem sikerült megszerezni minden állam támogatását a közös javaslathoz. Akkor éppen Magyarország utasította el a javaslatot, amely szolidaritásra kötelezte volna a tagállamokat: mindenkinek ki kellett volna vennie részét a menekültválság kezeléséből, azoknak is, akiket ez kevésbé érint.

Arról nem akart „spekulálni”, hogy mi okozza hirtelen megugrott számokat. „A menekültek nem a Marsról jönnek, Magyarországon keresztül érkeznek, de ugyanilyen vagy talán még nagyobb számban Magyarországról Ausztriába is megpróbálnak bejutni” – mondta a kormányfő. Szerinte a szlovák útvonal megerősödésében szerepet játszhat az is, hogy az osztrákok erősítették a határellenőrzést a magyar határon.

Arról sem akart elméleteket gyártani, hogy hatással lehet-e a Szlovákiába érkező menekültek számára, hogy a magyar kormány szabadon elengedte a már elítélt, külföldi embercsempészeket, és ugyan kiutasította őket Magyarországról, de azt már nem ellenőrizte, hogy elhagyják-e az országot. Mint a Parameter írja, egyes szlovák pártok nem zárták ki azt sem, hogy a magyar kormány szándékosan Szlovákia felé tereli a menekülteket, hogy ezzel is befolyásolja a szeptember végi parlamenti választás kimenetelét.

Ódor egyébként fontosnak nevezte az együttműködést a magyar szervekkel, elsősorban a rendőrséggel. „Fontos a schengeni határ védelme, és fontos a közös járőrözés a szlovák-magyar határ magyarországi oldalán” – mondta a kormányfő. Szerinte Szlovákiára mindkét területen számíthat Magyarország. A szlovák-magyar határ magyarországi oldalán azért is fontos a közös ellenőrzés, mert a Magyarországon feltartóztatott menekülteket visszatoloncolják Szerbiába.

Három napja Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök beszélt arról, hogy megelégelte, hogy Magyarország szabadon engedi az embercsempészeket, ezért beszélni szeretne Novák Katalinnal az illegális migrációról. Mint mondta, „számos migráns, akik most Szlovákiában vannak, korábban Magyarországon voltak. Tény, hogy gond nélkül érkeznek hozzánk”. Az Európai Bizottság egyébként július 14-én új kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mert úgy vélték, hazánk megszegi az embercsempészet elleni uniós irányelvet és a büntetéseket meghatározó kerethatározatot.

A szlovák kormány a katonák határra vezényelése mellett arról is döntött, hogy megszüntetné a „szlovákiai tartózkodási igazolás” kötelező kiállítását, csak lehetőségként hagyná ezt meg a törvényben. A tervezet a parlament csütörtöki rendkívüli ülésén kerül majd a ház elé. Ódor szerint ez a papír egyfajta vonzóerőt jelentett a menekültek számára. „Úgy értelmezik, hogy valamiféle hivatalos iratuk van, amely felhatalmazza őket a schengeni térségben való maradásra” – indokolta a kormányfő, hogy miért kell ennek a dokumentumnak a kiállítását megszüntetni.

A Telex stábja már Szlovákiában van, hogy riportot készítsen az ottani menekülthelyzetről. Nemrég a magyar-szerb határon jártunk, írásunkat itt olvashatja el.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!