Krakkói uniós közlekedési-finanszírozási csúcs: mindenki ott volt a térségből, csak Lázárék nem

2023. szeptember 6. – 05:05

Krakkói uniós közlekedési-finanszírozási csúcs: mindenki ott volt a térségből, csak Lázárék nem
Andrzej Adamczyk infrastrukturáért felelős miniszter a találkozón – Fotó: gov.pl

Másolás

Vágólapra másolva

Krakkóban ért véget a magas szintű találkozó, amin a kelet-közép-európai országok közlekedési miniszterei, a lengyel hadsereg vezérkara és az Európai Bizottság Mobilitási és Közlekedési Főigazgatósága tárgyalt a térségbeli stratégiai közlekedési projektek finanszírozásáról.

A megbeszélésen Bulgária, Horvátország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia közlekedésért felelős minisztériumainak képviselői vettek részt, és írtak alá közös megállapodást a közlekedési infrastruktúra fejlesztéséről és finanszírozásáról. A lengyel kormányzati portál Magyarországot nem említi, és a találkozóról megjelent fotón sem látható a magyar zászló.

A lengyel infrastruktúra fejlesztéséért felelős minisztérium (Ministerstwo Infrastruktury) sajtóosztálya lapunk kérdésére közölte: a magyar Építésügyi és Közlekedési Minisztérium is meghívást kapott a Stratégiai Közlekedési Projektek Finanszírozásáról szóló magas szintű találkozóra.

Hétfőn este megkerestük az Építésügyi és Közlekedési Minisztérium sajtóosztályát is, hogy miért nem mentek el a fontos találkozóra, de a minisztérium – hagyományaihoz híven – nem válaszolt kérdéseinkre.

A találkozón szóba került az uniós közlekedéspolitika finanszírozása – mind a 2021–2027-es többéves pénzügyi keret jelenlegi felülvizsgálata, mind a 2027 utáni pénzügyi terv kapcsán.

A csúcstalálkozó végén Bulgária, Horvátország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia közlekedésért felelős minisztériumainak képviselői közös nyilatkozatot írtak alá a közlekedési infrastruktúra fejlesztésének támogatásáról. Ebben hangsúlyozták, hogy szükség van a közlekedési kohézió növelésére és Kelet-Közép-Európa elérhetőségének javítására, áll a lengyel kormányzati portál tájékoztatójában.

Arról, hogy áll Magyarország a blokkolt uniós forrásokkal, ebben a cikkünkben írtunk. A helyzet azóta is nagyjából ugyanaz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!