Olaszország szerint szörnyű, Kína szerint gyümölcsöző a két ország gazdasági együttműködése

2023. szeptember 5. – 08:43

Másolás

Vágólapra másolva

A hétvégén Kínába utazott az olasz miniszterelnök-helyettes, Antonio Tajani, hogy találkozzon a kínai külügyminiszterrel. A találkozó után kedden kiadott közleményben Vang Ji „gyümölcsözőnek” nevezte a két ország gazdasági együttműködést. Tajani azután utazott Kínába, hogy az elmúlt hónapokban az olasz fél többször is nemtetszését fejezte ki a megállapodással kapcsolatban – írja a Reuters.

Július végén az olasz védelmi miniszter beszélt arról, hogy szerinte „szörnyű döntés volt”, hogy Olaszország évekkel ezelőtt csatlakozott a kínai „Egy övezet, egy út” (BRI) nevű gazdasági kezdeményezéshez. A miniszter már akkor azt mondta, mérlegelni kell, hogy Olaszország ki tud-e lépni az együttműködésből úgy, hogy a Pekinggel való kapcsolataik ne sérüljenek.

Kína 2013-ban hirdette meg az „Egy övezet, egy út” névre keresztelt (eleinte Új Selyemútnak is nevezett) külgazdasági programját, amely kínai állami bankok hiteleiből finanszírozott, jellemzően kínai beruházók által végrehajtott infrastrukturális beruházásokkal ígérte felvirágoztatni Közép-Ázsiát, Délkelet-Ázsiát, Afrikát, de újabban Latin-Amerikát és a Balkánt is. Olaszország 2019-ben csatlakozott a BRI-hez, és ezzel az egyetlen jelentős nyugati taggá vált. A program viszont korántsem teljes siker, ennek okairól ebben a cikkben írtunk bővebben.

Az olasz kormányának decemberig van ideje dönteni a BRI-ről, ha nem sikerül, a kínai–olasz megállapodás 2024 márciusában automatikusan megújul újabb öt évre.

Olaszország állaspontja szerint az egyirányú együttműködés nem hozta a várt eredményeket, a kétirányú kereskedelmet pedig egyelőre nem hagyták jóvá – erről beszélt indulása előtt Tajani szombaton. „Értékelnünk kell, a parlamentnek pedig döntenie kell arról, hogy megújítjuk-e részvételünket, vagy sem” – mondta.

A kínai fél szerint azonban az együttműködés eredményes: „Az elmúlt öt évben a Kína és Olaszország közötti kereskedelmi forgalom 50 milliárd dollárról közel 80 milliárd dollárra nőtt, és Olaszország Kínába irányuló exportja mintegy 30 százalékkal emelkedett” – közölte keddi közleményében a kínai külügyminiszter, és megerősítette a kínai álláspontot, miszerint „az Egy övezet, egy út együttműködésben rejlő lehetőségek további kiaknázása mindkét fél érdekeit szolgálja”.

Az egykori Selyemút végállomásának elvesztése diplomáciai szempontból kínos lenne Kína számára, ezért is ragaszkodnának mindenképp a megállapodáshoz és az együttműködés megújításához.

Vang a közlemény szerint hangsúlyozta a találkozón, hogy az „új helyzetek és új lehetőségek” előtt Kína továbbra is ragaszkodik a nyitottsághoz és a mindkét fél számára előnyös együttműködéshez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!