Az olasz védelmi miniszter szerint szörnyű döntés volt, hogy csatlakoztak a kínai Egy övezet, egy út projekthez

2023. július 31. – 21:49

Másolás

Vágólapra másolva

Guido Crosetto olasz védelmi miniszter szerint szörnyű döntés volt, hogy Olaszország évekkel ezelőtt csatlakozott a kínai „Egy övezet, egy út” (BRI) nevű gazdasági kezdeményezéshez. Úgy látja, a kérdés most az, hogy Olaszország hogyan tud úgy kilépni az együttműködésből, hogy a Pekinggel való kapcsolataik ne sérüljenek – írta a Guardian.

Kína 2013-ban hirdette meg az „Egy övezet, egy út” névre keresztelt (eleinte Új Selyemútnak is nevezett) külgazdasági programját, amely kínai állami bankok hiteleiből finanszírozott, jellemzően kínai beruházók által végrehajtott infrastrukturális beruházásokkal ígérte felvirágoztatni Közép-Ázsiát, Délkelet-Ázsiát, Afrikát, de újabban Latin-Amerikát és a Balkánt is. Olaszország 2019-ben csatlakozott a BRI-hez, és ezzel az egyetlen jelentős nyugati taggá vált. A program viszont korántsem teljes siker, ennek okairól ebben a cikkben írtunk bővebben.

Az olasz védelmi miniszter a Corriere della Serának adott interjújában azt is mondta, hogy a négy évvel ezelőtt, az előző kormány idején hozott lépés nem sokat tett az olasz export fellendítéséért, miközben az Olaszországba irányuló kínai export megugrott. Crosetto aggodalmát fejezte ki Peking terjeszkedési ambíciói miatt is, különösen Afrikában. „Nem rejtik el céljaikat, hanem egyértelművé teszik azokat” – mondta.

Az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni az amerikai elnökkel, Joe Bidennel folytatott csütörtöki fehér házi megbeszélése után arról beszélt, hogy kormányának decemberig van ideje dönteni a BRI-ről, és bejelentette, hogy hamarosan Pekingbe utazik. A TG5 olasz hírtelevíziónak adott szombati interjújában Meloni „paradoxonnak” nevezte, hogy bár Olaszország részt vesz a BRI-ben, a G7-országok közül mégsem az ő kereskedelmi kapcsolataik a legerősebbek Kínával. „Ez azt mutatja, hogy a BRI-n kívül is létezhet jó kapcsolat és kereskedelmi partnerség” – mondta Meloni. A kínai–olasz megállapodás 2024 márciusában automatikusan megújul, hacsak Olaszország idén decemberig nem nyújt be hivatalos kérelmet a kilépésre – írta a BBC.

A kínai külügy reagált is Crosetto interjújára, közleményükben azt írták, hogy az „Egy övezet, egy út” kezdeményezés új platformot biztosít a Kína és Olaszország közötti gyakorlati együttműködéshez. Szerintük ez számos kézzelfogható eredményt is hozott a gazdaság, a kereskedelem és az üzleti együttműködés terén. „Az Egy övezet, egy út együttműködésben rejlő lehetőségek további kiaknázása mindkét fél érdekeit szolgálja” – írták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!