Letartóztattak egy orosz katonai bloggert Moszkvában, mert kritikusan írt a háborúról

2023. szeptember 1. – 13:21

Másolás

Vágólapra másolva

A RIA Novosztyi állami hírügynökség szerint csütörtökön Moszkvában letartóztattak egy orosz katonai bloggert, aki kritikusan írt arról, hogyan támadja Oroszország Ukrajnát.

A blogger, Andrej Kurshin a Moscow Calling Telegram csatornát üzemelteti, amelynek körülbelül 87 000 követője van. A büntetőeljárás Oroszországgal kapcsolatos álhírek terjesztése miatt indult.

Az Institute for the Study of War (ISW) szerint Kurshin nem egy mainstream blogger, hanem egy ultra nacionalista, aki „általában támadja Oroszország katonai magatartásának számos aspektusát az ukrajnai háborúval kapcsolatban, miközben magát a háborút alátámasztó ultranacionalista célokat támogatja”.

Az ISW szerint „a szélesebb orosz ultranacionalista információs tér üdvözölte Kursin letartóztatását, mert rendszeresen hiteltelenné tette az orosz hadsereget”.

A letartóztatás nem precedens nélküli. Igor Girkin volt hírszerzőt és háborúpárti bloogert júliusban zárták börtönbe, mert bírálta Vlagyimir Putyint és az orosz hadsereget. Áprilisban Vladlen Tatarszkij háborúpárti influenszert gyilkolták meg egy kávézóban Szentpétervár központjában. A gyilkossággal a 26 éves, háborúellenes aktivistát, Daria Trepovát vádolják.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!