Oroszország Szíriában járatta be a taktikát, amit az ukrajnai fronton is látni lehet

2023. szeptember 1. – 15:18

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország nem csak Ukrajnában háborúzik, egy másik fronton is harcol, ráadásul nagyon hasonló taktikával, mint a szomszédos országban. Szíriában az utóbbi időben egyre súlyosabb légicsapásokat mérnek a lázadókra az oroszok, miközben a moszkvai vezetés egy ENSZ-vétóval arról is gondoskodott, hogy ne jussanak el Idlíbbe, a szír felkelőkhöz a Törökországból érkező segélyek. A Deutsche Welle riportja.

Oroszország gazdasági és stratégiai érdekeltségei miatt a szíriai polgárháború első pillanatától kezdve az Aszad-rezsim elkötelezett támogatója volt. Sokak szerint az Aszad-rezsimet most is Moszkva és az orosz légierő tartja életben.

Idlíb az utolsó felkelők által vezetett enklávé Szíriában, a tartományban számos belső menekült él, akik az Aszad-rezsim elől menekültek oda. A területre eddig Törökország irányából érkezhettek a nemzetközi segélyszállítmányok, Moszkva azonban nemrég lezárta az utat, amire az Aszad-rezsim régóta úgy tekintett, hogy az sérti a szuverenitását.

Az oroszok légicsapásokat is mértek a területre. Moszkva szerint csak lázadó célpontokra lőttek, de a helyiek elmondása szerint három civil is meghalt a támadásokban. Oroszország 2015 óta mér hasonló légicsapásokat a lázadó területekre Szíriában, és a Wagner-csoport zsoldosai is harcoltak az országban az Aszad-rezsim oldalán.

És hogy miért éri meg Putyinnak beavatkozni Szíriában? Többek között azért, mert ezzel egy erős stratégiai bázisra tett szert a közel-keleten (a Földközi-tenger egyetlen orosz haditengerészeti támaszpontja is Szíriában, méghozzá Tartúszban található), és egy hangos támogatót is nyert magának az ukrajnai invázióval kapcsolatos orosz narratíva felerősítésére.

Az elemzők több párhuzamot is megfigyeltek a szíriai és ukrajnai katonai taktikák között. Az Aleppo elleni brutális bombázás például Mariupolban ismétlődött meg.

Az ukrajnai invázió és a szíriai polgárháború összefüggéseivel részletes cikkben foglalkoztunk a Telexen is. Ebben azt írtuk, az évtizedek óta szovjet-orosz befolyás alatt álló Szíria 2015-től gyakorlatilag Vlagyimir Putyin játszóterévé vált, ahol a légvédelem nélküli helyi milíciákon és ellenzéki városokon tesztelhette azokat a módszereket, amelyeket a világ Mariupol és más ukrán városok ostrománál figyelhet meg.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!