Ukrán külügy: Már kezdtünk aggódni, amiért Orbán Viktor túl régóta nem beszélt a fegyverszállítások leállításáról

2023. augusztus 30. – 18:20

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem tudjuk, hogy megy ez Magyarországon, de Ukrajna nem kereskedik sem területeivel, sem szuverenitásával” – írta Facebook-oldalán Oleh Nyikolenko, a kijevi külügyi tárca szóvivője, szúrta ki a Népszava.

Oleh Nyikolenko a bejegyzésével arra az interjúra reagált, amit Tucker Carlson készített Orbán Viktor miniszterelnökkel. A beszélgetésben Orbán azt mondta, hogy amennyiben bármely nyugati ország katonát küldene az ukrajnai harcmezőre, az garantáltan a harmadik világháború kitöréséhez vezetne. Orbán szerint az ukránoknak egyedül esélyük sincs a háborúban. Ha nem jön pénz és felszerelés a Nyugatról, és legfőképp az Egyesült Államokból, akkor a háborúnak vége van. Ezért szerinte a béke legjobb módja a nyugati fegyverszállítások beszüntetése lenne. A miniszterelnök úgy gondolja, a Nyugatnak megállapodást kellene kötnie Vlagyimir Putyinnal Ukrajna biztonságáról, amely nem foglalhatja magában sem a Krím visszaadását, sem Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz.

„Tulajdonképpen már kezdtünk aggódni, amiért Orbán Viktor túl régóta nem beszélt az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások leállításáról, és meg sem próbálta legitimálni Oroszország agresszióját. Kétségeink támadtak a magyar miniszterelnök egyébként következetes álláspontját illetően” – írta a kijevi külügyi szóvivő a Facebookon.

A magyar miniszterelnök már nem először mond olyat, amivel magára haragítja Kijevet. Korábban senki földjének és pénzügyileg nem létező országnak is nevezte Ukrajnát. „Oroszország célja, hogy Ukrajnát egy kormányozhatatlan ronccsá tegye, hogy a Nyugat ne tarthasson rá igényt. Ez már sikerült is nekik, Ukrajna most olyan, mint Afganisztán, egy senki földje. Azt viszont nem engedheti meg Oroszország, hogy a NATO megjelenjen Ukrajnában” – mondta korábban Orbán a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján részt vevő külföldi újságíróknak.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!