A Kreml magyar propagandistái: egy exkülügyes, egy tatár tengerészgyalogos-imám és az orosz köztévé szakértője

Legfontosabb

2023. augusztus 28. – 09:05

A Kreml magyar propagandistái: egy exkülügyes, egy tatár tengerészgyalogos-imám és az orosz köztévé szakértője
Csikós Sándor oroszbarát magyar propagandista a donyecki „népköztársaság”-ban, jobbján Tanaj Csolhanvval, balján a szeparatista entitás „ombudsman”-jával, Darja Morozovával – Fotó: Csikós Sándor / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Annak ellenére, hogy Magyarországon a kormánymédia kifogástalanul elvégzi az orosz propaganda munkáját, léteznek a kormánymédiától függetlenül működő, ámde orosz titkosszolgálati háttérrel rendelkező oroszpárti oldalak is. Ilyen például a NewsFront, a megszállt Krím félszigeten alapított, 11 nyelven publikáló, 25 országot célzó lapcsalád magyar kiadása, melynek három, Magyarországhoz köthető szerzőjéről-szerkesztőjéről hétfőn közölt cikket a Vsquare.org nemzetközi oknyomozó oldal.

Az oldal jelentősége propagandaszempontból elenyésző: a NewsFront nemzetközi lapcsaládjáról szóló, nemzetközi kooperációban készült cikk által ismertetett forgalmi adatok alapján a propagandaoldalak látogatottsága Oroszországot leszámítva jelentéktelen, még a legnépszerűbb szlovák aloldal is csak havi 392 ezer kattintást ért el, ami töredéke egy közepes híroldalénak. A leágazások közül ráadásul a magyar a szerb változat után a legkevésbé látogatott. Jellemző, hogy a magyar változat Vkontakte-oldalának kemény 63 követője van, és a tartalmak publikálása között is gyakran óriási hézagok tátonganak.

Ennek ellenére érdekes olvasni, milyen figurák sejlenek fel a magyar NewsFront mögött – a „felsejlik” kifejezés nem véletlen, ugyanis olyan alakokról van szó, akikről meglehetősen kevés nyilvános információ lelhető fel, a Vsquare oknyomozó újságíróinak megkeresésére pedig egyikük sem reagált –, és arról is, milyen mikroszintekre is elérnek az orosz titkosszolgálat propagandatörekvései.

A tengerészgyalogos imám

A magyar NewsFront 2018-ban egy 40 perces YouTube-interjúval indult, melyen Krausz Tamás szélsőbaloldali történész és Csikós Sándor nyugdíjas diplomata, a 2010-es évek közepének egyik legfontosabb magyar nyelvű Kreml-párti online kezdeményezése, a Kiállunk Oroszország mellett nevű Facebook-oldal „főszerkesztője” (róla a régi Indexen írtunk részletesen) beszélgetett egy ukrajnai szeparatista „népi felkelővel”, aki „szembeszáll a nácipárti ukrán rezsim népirtó hadjáratával”.

A NewsFront írásos formában néhány hónappal a YouTube-interjút követően indult el, méghozzá egy kiáltványszerűséggel, ami „forradalomra” buzdított Kijev, az Európai Unió és az Egyesült Államok ellen, szerzője pedig nem más volt, mint a fent említett beszélgetés interjúalanya, Tanaj Csolhanov. A tényfeltáró cikk által rajzolt pályakép alapján Csolhanov egy igazi politikai kalandor, aki 2014, a Krím annexiója után a félszigeten élő, muszlim vallású tatár kisebbség imámjaként (hitszónokaként) lépett fel. A 46 éves férfi azonban a Krímtől jó 1300 kilométerre található oroszországi Voronyezsben született, a krímitől eltérő történelmi-etnikai-kulturális gyökerekkel rendelkező volgai tatár kisebbséghez tartozik. 2014 előtt Szentpéterváron volt muszlim hitszónok, a Krím megszállását követően kezdett el a félszigeten fellépni az orosz annexiót ellenző, az azt szentesítő manipulált népszavazást elutasító helyi tatár vezetőkkel szemben – szinte biztos, hogy az orosz titkosszolgálatok megbízásából.

Tanaj Csolhanov – Forrás: VSquare
Tanaj Csolhanov – Forrás: VSquare

Csolhanov 2014 után a szintén megszállt kelet-ukrajnai megyékben tűnt fel, ahol már tengerészgyalogos múlttal büszkélkedve a luhanszki és donyecki szeparatista „népköztársaságok” milíciáiban is harcolt. A Vsquare szerzői megemlítik, hogy Oroszország ekkor állított fel egy, az ukrán fegyveres erők politikai megosztására szánt magyar alakulatot, a „Szent István Légiót”, amiben azonban valószínűleg egyetlen magyar sem harcolt. Sőt, maga az alakulat is hamar eljelentéktelenedett, és átkerült az online frontra, ahol Csolhanov posztjaival terjesztette az ukránellenes propagandát. A Szent István Légió a VK.com-on és a Telegramon még 2023-ban is toborozta a nemzetközi önkénteseket, akiket jogszerű szerződéssel és magas fizetéssel kecsegtetett – de az alakulat tényleges bevetésére, sőt létezésére semmilyen nyom nem utal.

Aki már Spöttle előtt tolt egy spöttlét

A NewsFront egyik fő célpontja alapítása óta a Kárpátalján élő nagyjából 120 ezer magyar szeparatista érzelmeinek felkorbácsolása; a tényfeltáró cikkben megszólaló szakértő szerint árulkodó, hogy a magyar NewsFront indulása egybeesett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári központja elleni gyújtogatással, melyről kiderült, hogy oroszpárti neonácik provokatív akciója volt.

A magyar nyelvű anyagok hemzsegnek a helyesírási hibáktól, magyartalanságoktól vagy googletranslateizmusoktól; melyek arról árulkodnak, hogy a magyar NewsFront anyagainak legalább egy részét magyarul nem tudó emberek/botok írják. Pedig a NewsFront egyik szerzője/szerkesztője a magyar Csikós Sándor, aki a Külgazdasági és Külügyminisztériumban dolgozott, soha nem rejtette véka alá NATO-ellenes és (inkább Kádár-nosztalgikusnak tűnő) szélsőbaloldali nézeteit, ennek ellenére a KKM-ben megbízható diplomatának tartották (a cikkben megszólaló egyik exkollégája szerint „teljesen bolond, de megbízható munkaerő és rendes ember”) Csikóst, aki Moldovában ideiglenes ügyvivő („nagykövethelyettes”), majd pár hónapig ügyvivő is volt 2013-as nyugdíjba vonulásáig.

Csikós már Georg Spöttle előtt tolt egy spöttlét: 2018-ban a Donbaszból leplezte le „Soros György, a kijevi náci rezsim és a nyugati média hazugságait”.

Az orosz közmédia Magyarország-szakértője

Szintén a NewsFronthoz köthető a Magyarországon teljesen ismeretlen, az orosz állami csatorna, Rosszija 1 TV egyik műsorában 2018-ban felbukkant magyar „szakértő,” Keveházy Miklós, aki – teljesen megalapozatlanul – azt állította, Orbán Viktort tanácsadói arra biztatják, „próbálja csak meg” elfoglalni Kárpátalját, az átlagos orosz hírfogyasztónak azt sugallva, hogy a magyar kormány valamilyen katonai intervenciót fontolgat Ukrajna ellen.

Keveházy 2013 és 2017 között a Jobbik orosz tolmácsa és oroszügyi szakértője volt, utána dobbantott az orosz közmédiába, ahol a magyar ügyek mellett más témákban – például a Pegasus-ügyről vagy a bolgár kormányválságról – is szakértett. Később pedig az induló NewsFront egyik szerkesztője lett. Ugyan névvel soha nem jelent meg a platformon, az oldal forráskódjából a tényfeltáró újságíróknak sikerült előbányászniuk a nevét, és a forráskódból kiderül, hogy a magyar NewsFront számos cikkének ő a szerzője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!