Ukrán drón semmisíthetett meg egy orosz szuperszonikus bombázót

2023. augusztus 22. – 09:20

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna egy dróncsapás során megsemmisítette az orosz légierő egyik nagy hatótávolságú szuperszonikus bombázóját, egy Tupoljev Tu-22-est – jelentette a BBC és az ukrán média. A közösségi médiában közzétett és a BBC által elemzett képeken egy Tu-22-es ég a Szentpétervártól délre fekvő Szolzseny-2 légibázison.

Az orosz védelmi minisztérium is említést tett egy szombati ukrán dróntámadásról. Azt írták, hogy moszkvai idő szerint este 10 órakor egy novgorodi katonai repülőteret ért támadás. „A drónt a repülőtér megfigyelőállása észlelte, majd kézifegyverekkel lelőtték. Egy repülőgép megsérült, a terrorcselekménynek nem voltak áldozatai. A keletkezett tüzet gyorsan eloltották” – közölte az orosz védelmi minisztérium. A minisztérium leírása, miszerint a drón egy „kopter típusú UAV” volt, egy olcsó, kereskedelmi forgalomban kapható, kis hatótávolságú eszközre utal.

A közösségi oldalakon közzétett képek azt mutatták, hogy egy Tu-22-esnek tűnő gép nagy lángokkal ég. A BBC megerősítette, hogy valóban a Szolzseny-2 légibázis ellen történt a támadás, mégpedig úgy, hogy a felvételen látható vizuális nyomokat és részleteket összehasonlították a légibázisról készült korábbi műholdfelvételekkel. Az akkori időjárási körülmények – esős és borult idő – szintén megfeleltek a képeken látható időjárásnak.

Bár egy darab Tu-22-es elvesztése valószínűleg nem lesz nagy hatással az orosz légierő képességeire, ugyanis több mint hatvan ilyen bombázójuk van hadrendben, a művelet mégis rávilágít Ukrajna növekvő képességére, hogy mélyen az orosz területeken belüli célpontokat is tudnak támadni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!