Az orosz védelmi miniszter azt állította, hogy eddig nem használtak kazettás lőszereket Ukrajnában, de ez könnyen változhat

2023. augusztus 15. – 10:23

Másolás

Vágólapra másolva

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt állította, hogy Oroszország eddig nem használt kazettás lőszereket Ukrajnában, de ezt a döntésüket felülvizsgálhatják. „Nekünk is vannak kazettás lőszereink a fegyvertárunkban. Eddig humanitárius okokból tartózkodtunk a használatuktól. Ezt a döntést azonban újra lehet gondolni” – mondta Sojgu a moszkvai nemzetközi biztonsági konferencián.

„Az ilyen fegyverek polgári lakosság ellen való alkalmazásának következményei ismertek. Korábban az Egyesült Államok képviselői többször is kijelentették, hogy a kazettás bombák használata háborús bűncselekmény. Ma Washington és cinkosai követik el ezt a bűncselekményt Ukrajnában. A humanitárius szervezetek nem ítélik el, ahogyan az várható volt” – mondta az orosz védelmi miniszter.

Ukrajna és szövetségesei szerint egyáltalán nem igaz Sojgu állítása. Az ukrán védelmi minisztérium szerint tavaly áprilisban a kramatorszki vasútállomást is kazettás bombákkal lőtték az oroszok.

Valószínűleg mindkét fél vetett már be ilyen lőszereket a háborúban, ugyanis mindkét országnak jelentős készletei voltak évtizedekkel ezelőtt gyártott, szovjet kazettás bombákból. A Bellingcat oknyomozó csoport például bizonyítékokat gyűjtött az Uragan és Szmercs kazettás rakéták használatáról.

Két férfi egy kazettás bombákat hordozó rakéta maradványaival a donbaszi Szlovjanszban egyik lakótelepén 2022. június 27-én – Fotó: Scott Olson / Getty Images
Két férfi egy kazettás bombákat hordozó rakéta maradványaival a donbaszi Szlovjanszban egyik lakótelepén 2022. június 27-én – Fotó: Scott Olson / Getty Images

Az Egyesült Államok júliusban jelentette be, hogy kazettás bombákat küldenek Ukrajnának. Az ukrán kormány többször kérte már az amerikaiakat, hogy adjanak nekik ilyen lőszereket, Amerika azonban sokáig elzárkózott ettől. A kazettás lőszerek küldését főként azzal indokolták, hogy Oroszország is vetett be ilyeneket a háború során, így csak kiegyenlítik az erőviszonyokat, és nem eszkalálják a konfliktust.

A világ 120 országában betiltott fegyver az ágyúcsövet egyetlen darabban hagyja el, majd a levegőben válik kisebb robbanó elemekre. Így típustól függően akár több futballpályányi területet képes beteríteni, viszont a sok kisebb robbanótöltet közül akadhat néhány – főként a régebbi, évtizedekkel ezelőtt gyártott példányoknál –, amely földet érés után nem robban fel. Ezek a fel nem robbant egységek még évekig, évtizedekig kockázatot jelenthetnek a civil lakosságnak.

(Interfax)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!