Fertőző hasmenéses megbetegedés terjed Szlovéniában az árvíz sújtotta területeken

2023. augusztus 10. – 18:15

Fertőző hasmenéses megbetegedés terjed Szlovéniában az árvíz sújtotta területeken
Áradás sújtotta terület Szlovéniában 2023. augusztus 8-án – Fotó: Handout / Ljubljana Police Office / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A szlovén Országos Közegészségügyi Intézet (NIJZ) fertőző hasmenéses megbetegedéseket regisztrált az árvíz sújtotta észak-szlovéniai Meza folyó völgyében, jelentette az STA szlovén hírügynökség. „Kedd este óta észlelünk megbetegedéseket, és az elkövetkező napokban az esetek számának terjedésére számíthatunk” – jelezte intézet.

A megbetegedéseket a Meza folyó mentén fekvő településeken észlelték, valamivel több esetet pedig Crna na Koroskemben, az árvíz középpontjában lévő városban. A csoportok egyelőre elszigeteltek, írták.

Pillanatnyilag nem világos, hogy mi okozta a megbetegedéseket, de a lehetséges kockázatok közé tartozik a szennyezett csapvíz és élelmiszer, továbbá a szennyezett törmelékkel való érintkezés, illetve a rossz higiéniai körülmények.

A NIJZ felszólította a helyieket, hogy kövessék a megelőző intézkedéseket, csak palackozott vagy forralt vizet használjanak fogmosáshoz, valamint a zöldségek és a gyümölcsök megtisztításához, zuhanyozás közben pedig ne érje víz az arcot, írja az MTI. Továbbá az árvíz után maradt törmeléket csak kesztyűben takarítsák el.

Szlovéniát az elmúlt napokban története legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtotta. Robert Golob kormányfő szerint a heves esők okozta áradások közel 200 milliárd forintnyi károkat okoztak, és az ország területének kétharmadát érintették. A természeti katasztrófának hat halálos áldozata is van.

Több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát, többeket helikopterekkel vagy csónakokban kellett kimenteni. Egy 38 fős magyar turistacsoport Laskóban, a város egyik szállodájában ragadt az árvíz miatt.

Az árvíz által legsúlyosabban érintett területeken a munkálatok a közúti összeköttetés helyreállítására és az épen maradt hidak állapotának vizsgálatára összpontosulnak. Számos híd súlyosan megrongálódott, vagy teljesen megsemmisült. Sok helységben még nem állt helyre a vízszolgáltatás.

A szlovén parlament szerdai rendkívüli ülésén augusztus 14-ét szolidaritási nappá nyilvánította, hogy akik segíteni szeretnének a helyreállításra irányuló erőfeszítésekben, szabadnapot kaphassanak.

A magyar katasztrófavédelem csütörtökön búvárcsapatot, szivattyúkat, munkagépeket és az árvízi védekezéshez szükséges eszközöket ajánlott fel az árvíz sújtotta Szlovéniának. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat pedig közleményében arról írt, hogy falszárító gépeket és tízmillió forint értékű adományt visznek csütörtökön Szlovénia áradások által sújtott településeire.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!