Szlovéniában halálos áldozatokat követelt a vihar, egy 38 fős magyar csoport egy eláraszott szállodában rekedt

2023. augusztus 5. – 09:09

Szlovéniában halálos áldozatokat követelt a vihar, egy 38 fős magyar csoport egy eláraszott szállodában rekedt
Egy fűnyírótraktort is elsodort a villámárvíz Szlovéniában, Medvode településen Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Három halálos áldozatot követelt Szlovéniában, hogy az ország északkeleti és középső részén, huszonnégy óra alatt egy havi csapadékmennyiség hullott le, ezért a Polgári Védelmi és Katasztrófa-elhárítási Hivatal ezer, a rendkívüli időjárással kapcsolatos eseményt regisztrált, írja helyi forrásokra hivatkozva a Deutsche Welle.

Mint korábban a Telexen is olvashatták, a hét második felében lezajlott heves esőzések több helyen villámárvizeket okoztak, így a veszélyre figyelmeztető szirénák szólaltak meg Ljubljanában, Mariborban és Celjében is. Maja Adlesic rendőrségi szóvivő az AFP-nek azt mondta, hogy két külföldi turista holttestét egy hegyvidéken találták meg, egy nőét pedig egy másik elárasztott régióban.

Az országban összesen 16 ezer háztartás maradt áram nélkül, de le kellett zárni a Szlovénia északkeleti részét Ljubljanával összekötő autópályát is, az áradó folyók pedig több mint száz házat és számos hidat megrongáltak.

Marjan Sarec védelmi miniszter a helyi médiának azt mondta, hogy a helyzet súlyos, ezért a hadsereg is részt vesz a mentésben. Az STA hírügynökség jelentése szerint az ország több pontján menteni kellett a lakosságot és a kempingek vendégeit, Szlovénia középső részén, Kamnik városában pedig felszólították a helyieket, hogy maradjanak otthonaikban.

Más hírek szerint a teljes északnyugati Gorenjska régió víz alá került a hét második felében lezúduló eső következtében. Sok helyen nehezen jutottak el a mentők a bajbajutottakhoz, ezért nyilvános felhívást adtak közre a hatóságok, hogy akinek van gumicsónakja, segítsen, mert más járművel nem lehetett eljutni a mentők segítségére szoruló településekre, az utakat elzáró földcsuszamlások miatt.

Tovább vonul a vihar

A szélsőséges időjárás következményei Ausztria egyes településein is gondokat okozott. Több határátkelőt lezártak az ország és Szlovénia között, így nem lehetett közlekedni a Loibl-hágón sem. Karintia tartomány egyes településeire vezető utak szintén járhatatlanná váltak, ezért a helyi hatóságok felszólították a lakosságot, hogy ha tehetik, ne üljenek autóba.

A tartomány déli részében lévő Sankt Paul im Lavanttal falu lakói kénytelenek voltak magasabb helyekre húzódni a villámárvizek miatt, de a tűzoltók pénteken folyamatosan dolgoztak a kidőlt fák eltávolításán és az elárasztott pincék szivattyúzásán. Az egyik áramszolgáltató szerint péntek reggel körülbelül négyezer háztartásban nem volt áram.

Szakértők szerint a szélsőséges időjárás hátterében a klímaváltozás állhat, a következő napokban hasonló nehézségekre kell számítani Horvátországban és Boszniában is.

Szlovéniai szállodában rekedt magyarok

A szlovéniai Laskóban 12 óra alatt 200 milliméter eső esett, ezért egy 38 fős magyar turistacsoport a városik egyik, az árvíz által részben elöntött szállodájában, írja a csoport tagjainak beszámolója alapján a 444.hu. Bár életveszély nem alakult ki, reggel 7 órától már hallották a katasztrófavédelem szirénáit, a személyzet tagjai pedig minden szobába bekopogtak és ők is figyelmeztették a vendégeket a közelgő veszélyre. A szálloda mélygarázsát hamarosan elöntötte a víz, ezért több autót feltörtek, hogy biztonságosabb helyre tudják őket menekíteni.

A magyarok csoportja eredetileg délelőtt 10 órakor indult volna el a szállodában, de ez nem sikerült, mert a városi kivezető út járhatatlan volt és a rendőrség eleve a helyi lakosok mentésével volt elfoglalva. A helyszínen lévő olvasó, aki a Telexnek is elküldte beszámolóját arról írt, hogy a szállodában biztonságban volt mindenki, a liftaknákat szintén elárasztotta a víz. Ez szerinte azért okozott gondot, mert a hotelben paralimpikonok is tartózkodnak, akik számára ez megnehezítette a közlekedést. Eközben a közeli Savinja folyó szintén áradni kezdett és hűtőszekrényt, autógumit, olajos hordót valamint más törmelékeket sodort magával, amelyek nagy része fennakadt a hidakon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!