Ítéletidő Szlovéniában: helikopterrel mentik a háztetőkre menekült embereket

2023. augusztus 4. – 17:59

Ítéletidő Szlovéniában: helikopterrel mentik a háztetőkre menekült embereket

Másolás

Vágólapra másolva

Szlovéniában több város is víz alá került a kiterjedt áradásokban. A heves esőzések villámárvizeket és földcsuszamlásokat okoztak, több település teljesen el van vágva a külvilágtól. Sok helyen nincs áram, az utak pedig járhatatlanok.

Fotó: Borut Zivulovic / Reuters Fotó: Borut Zivulovic / Reuters
Fotó: Borut Zivulovic / Reuters
Fotó: Borut Zivulovic / Reuters

Szlovénia környezetvédelmi hivatala riasztást adott ki, miután 24 óra alatt annyi eső esett az ország északi, északnyugati és középső részein, mint máskor egy hónap alatt. A szlovén katonaság helikopterek segítségével menti a lakosságot, sokan a lakóházaik tetejére menekültek. Az áradásoknak több sérültje is van, a víz autókat sodort magával.

Az Olaszország felé nyaralni autózóknak rossz hír, hogy az A1-es autópályát lezárták Celjénél, emiatt Trieszt felé elég nagyot kell kerülni, például Zágráb irányában.

Az északnyugati Gorenjska tartományban, Skofja Loka városában több mint száz épületet, köztük egy sportcsarnokot öntött el a víz. A hatóságok arra kérték az érintett területeken élőket, hogy csak akkor hagyják el otthonaikat, ha feltétlenül szükséges. A katasztrófavédelem 12 órán belül több mint ezer, viharral kapcsolatos bejelentést kapott, a tűzoltók több városban egész éjjel szivattyúzták a vizet az elárasztott épületekből, mentették az elárasztott járműveket, és tisztították az utakat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!