Közel 200 milliárd forintnyi kárt okoztak az áradások Szlovéniában

2023. augusztus 6. – 11:13

Közel 200 milliárd forintnyi kárt okoztak az áradások Szlovéniában
Az áradások után a szlovéniai Nazarje településen – Fotó: Reuters / Borut Zivulovic

Másolás

Vágólapra másolva

Szlovénia történetének eddigi legsúlyosabb természeti katasztrófájaként jellemezte az elmúlt napok áradásait a szlovén miniszterelnök. Robert Golop szerint az áradások nagyjából félmilliárd eurónyi (körülbelül 195 milliárd forintnyi) kárt okoztak, írja a CBS.

Az elmúlt napokban három halálos áldozatot követelt Szlovéniában, hogy az ország északkeleti és középső részén, huszonnégy óra alatt egy havi csapadékmennyiség hullott le. Két külföldi turista holttestét egy hegyvidéken találták meg, egy nőét pedig egy másik elárasztott régióban. Az országban összesen 16 ezer háztartás maradt áram nélkül, de le kellett zárni a Szlovénia északkeleti részét Ljubljanával összekötő autópályát is, az áradó folyók pedig több mint száz házat és számos hidat megrongáltak.

Több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát, többeket helikopterekkel vagy csónakokban kellett kimenteni. Egy 38 fős magyar turistacsoport Laskóban, a város egyik szállodájában ragadt az árvíz miatt.

A szlovén miniszterelnök ugyanakkor még nem hirdetne veszélyhelyzetet.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az X-en (Twitteren) azt írta, „szívszorító látni” a pusztítást, amit az áradások okoztak, és arról biztosította a szlovénokat, hogy az EU segít, amiben kell.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!