Egy ukránokat nácizó orosz tanácsadóról kiderült, hogy tinédzserként habzsolta a neonáci tartalmakat

2023. augusztus 10. – 09:08

Másolás

Vágólapra másolva

A bizarr esetről a Reuters számolt be egy exkluzív anyagban, mely szerint a most 27 éves Alekszej Petrov, aki az orosz gyermekjogi ombudsman, Maria Lvova-Belova tanácsadója, tíz éve neonáci tartalmakat osztott meg. Vlagyimir Putyin mellett Lvova-Belova ellen is nemzetközi elfogatóparancsot adott ki márciusban a Nemzetközi Büntetőbíróság ukrán gyerekek Oroszországba deportálása miatt, Petrov ügye azért érdekes, mert az ombudsman, aki mellett dolgozik, és akinek a munkáját tevékenyen segíti, azzal védte magát, hogy

a gyerekeket azért vitték Ukrajnába, hogy megvédjék őket az erőszaktól és a fasiszta ukrán vezetéstől, amely miatt a „nácizmus vírusa” visszatérhetett.

Petrov a Reuters kérdéseire azt válaszolta, hogy sosem volt kapcsolatban semmilyen neonáci szervezettel, nem volt tagja egyiknek sem, és nem volt hozzájuk kapcsolódó fiókja sem a közösségi oldalakon. Mint mondta, nem emlékszik, mit osztott meg évekkel ezelőtt, és egyébként is bármelyik általa megosztott oldal megváltoztathatta az irányultságát, a nevét vagy a tevékenységét. A védekezés ugyanakkor a Reuters cikke alapján erősen sántít, a Reuters kérdései után ugyanis Petrov rengeteg oldalt követett ki a közösségi oldalain, köztük olyan csoportokat, mint a Nagy-Oroszország létrehozására törekvő Stay White.

Petrov az általa megosztott posztokban nem állt ki neonáci szervezetek mellett, Skype-on egy szélsőjobbos szervezetre, Instagramon pedig Hitlerre utalt a neve. Skype-on, és egy rakás más oldalon és fórumon is a wotan_jugend8989 nevet használta, 2013 és 2014 között pedig több videót is megosztott az orosz eredetű, Ukrajnában működő neonáci Wotanjugendről. A szervezet egyik adminisztrátora a Reutersnek azt mondta, nem valószínű, hogy Petrov valaha tag lett volna, és hozzátette, hogy ők Oroszország bukásának érdekében Ukrajnát támogatják a háborúban.

Instagramon Petrov fanat1k8814 néven futott, ami ugyancsak erősen utal a nácizmusra, még ha a népszerűbb 1488 helyett fordítva is írta a számokat – a 14 David Lane tizennégy szóból álló, a fehér faj fennmaradására utaló szlogenjét takarja, a 88 pedig az ábécé nyolcadik betűjére utalva a HH-t, vagyis a Heil Hitlert takarja. Petrov 2013-ban a nácik által is használt római tisztelgésre is utalt egy posztjában, de posztolt képet egy, a nácik által ugyancsak előszeretettel használt kelta keresztes pólóban is, fején egy 88-as számmal ellátott baseball sapkával.

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!