Olasz katonai különgépen menekítettek ki egy magyar állampolgárt Nigerből

2023. augusztus 2. – 07:23

Másolás

Vágólapra másolva

Sikeresen evakuáltak egy magyar állampolgárt Nigerből, számolt be az akcióról Szijjártó Péter. Az olasz hadsereg vezetésével megvalósult nemzetközi akcióban közel száz embert gyűlt össze az olasz nagykövetségen, közöttük egy magyar állampolgár is. Az adategyeztetést követően elérték a repteret, ahonnan ma hajnalban felszállt az olasz katonai különgép, amely kora reggel landolt Rómában.

A Reuters szerint a Róma-Ciampino nemzetközi repülőtérre érkező gép 87 embert szállított összesen, a fedélzeten 36 olasz, valamint 21 amerikai, négy bolgár, két osztrák és egy-egy nagy-britanniai, magyar, szenegáli és nigériai állampolgár, továbbá a katonai személyzet tartózkodott.

A tripoli és a római magyar nagykövetség folyamatosan tartotta a kapcsolatot a francia és az olasz hatóságokkal, illetve az EU akkreditált kollégáival. További magyar állampolgárról nem tudnak, de a Konzuli Szolgálat továbbra is rendelkezésre áll.

Múlt szerda óta az elnöki gárda tagjai tartják fogva a nyugat-afrikai Niger elnökét, a 2021-ben demokratikusan megválasztott, Franciaország és más nyugati országok támogatását élvező Mohamed Bazoumot, miután az országban katonai puccs kezdődött. A felkelés szervezői az állami televízióban jelentették be, hogy eltörölték az alkotmányt, felfüggesztették az állami intézmények működését és lezárták az ország határait.

Az Európai Unió leállította a nyugat-afrikai országnak nyújtott támogatást, és megszüntette vele a biztonsági együttműködést. A nigeri elnök hivatalába történő visszatérését Magyarország is szorgalmazta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!