Megindulhatott az eddigi legnagyobb ukrán áttörési kísérlet

2023. július 27. – 06:36

Másolás

Vágólapra másolva

Egybehangzó nyugati sajtóértesülések szerint megindulhatott az ukrán hadsereg eddigi legjelentősebb áttörési kísérlete a front déli részén, illetve a keleti Bahmut környékén. Masszív támadási kísérletről számoltak be orosz tisztviselők is.

Az ukrán erők két hónapnyi kimerítő küzdelem után fokozták ellentámadásukat. A New York Times meg nem nevezett Pentagon-tisztviselőkre hivatkozva azt írta, az ellentámadás fő csapásiránya most kezdődhetett meg, és az ukrán hadsereg több ezer, nyugaton kiképzett és felszerelt katonát küldött az orosz védelem egy vélt gyenge pontjára, Zaporizzsja régióban.

A New York Times által idézett magas rangú amerikai tisztviselő szerint az ukrán parancsnokok a jelentések szerint megpróbálták megragadni a lehetőséget, miután hetek óta próbálják felőrölni az orosz védelmet Zaporizzsjában, bombázva az orosz lőszerraktárakat és logisztikai csomópontokat a frontvonalak mögött.

A Washington Post azonban arról számolt be, hogy egy amerikai tisztviselő „óvatosságát fejezte ki” a következtetések levonásában, miszerint a fő ellentámadás megkezdődött. „Zaporizzsja térségében további erők harcba bocsátására irányuló előkészítő lépések jeleit látjuk. De nem világos, hogy mi lehet ezeknek a lépéseknek a célja” – idézték a meg nem nevezett tisztviselőt.

Korábban Igor Konaszenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője „masszív” támadásról és heves harcokról számolt be Orihiv településtől délre (Zaporizzsja megye), de azt mondta, a támadást visszaverték. Az egyik legtöbbet idézett orosz katonai blog, a Rybar viszont „több mint 80 páncélozott jármű, köztük harckocsik és gyalogsági harcjárművek támadásáról” számolt be, hozzátéve, hogy az ukrán erőknek sikerült behatolniuk az orosz vonalak mögé „három területen”.

Az hadsereg által kiadott videófelvételen ukrán katonák nyomulnak előre a bahmuti fronton 2023. július 26-án – Fotó: Ukrainian Armed Forces Press Service / Reuters
Az hadsereg által kiadott videófelvételen ukrán katonák nyomulnak előre a bahmuti fronton 2023. július 26-án – Fotó: Ukrainian Armed Forces Press Service / Reuters

Egy ukrán tisztviselő szerint a csapatok előrenyomulása során minden fegyvertípust használnak, beleértve az amerikai kazettás bombákat is.

Az Institute for the Study of War, washingtoni székhelyű katonai kutatóintézet „taktikailag jelentősnek” nevezte az állítólagos ukrán előnyöket – írja a Guardian.

Az ukrán erők dolgát rendkívül megnehezíti, hogy a nyugati fegyverszállítmányok kései érkezése miatt az oroszoknak több hónapjuk volt megerősíteni az Ukrajnán belüli védelmi vonalaikat. Tankcsapdákat, lövészárokrendszereket építettek. Hatalmas területeket aknáztak alá, és távolról is képesek aknákkal szórni az ukránokat, akiknek eddig az ellentámadásra kijelölt egységeik nagy része még rejtve volt a frontvonalak mögött.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!