Fontos bizalmi emberétől vált meg a kínai elnök

2023. július 25. – 14:29

Másolás

Vágólapra másolva

Alig fél év után leváltották Kína eddigi legfiatalabb – így is 57 éves – külügyminiszterét. Csin Kang egy ideje eltűnt a nyilvánosság elől, így egy ideje már találgatások voltak arról, hogy a diplomata távozhat posztjáról. A keddi pekingi döntés nyomán az új külügyminiszter Vang Ji lesz, aki eddig külügyi államtanácsos volt, de 2013 és 2022 között már vezette a külügyminisztériumot.

Kinevezése előélete miatt sem váratlan, de fontos jelzés volt az is, hogy a közelmúltban a külügyminiszter egészségügyi okokkal magyarázott távol maradásakor ő képviselte Kínát a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) indonéziai csúcstalálkozóján.

A CCTV kínai állami televízió tájékoztatása szerint Csin Kangot a kedden megkezdődött, 14. Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága váltotta le. A gyűlésen döntés született Ji Kang, a kínai jegybank elnökének leváltásáról is – írta az MTI.

A leváltott tárcavezető június végén orosz, Srí Lanka-i és vietnámi tisztségviselőkkel találkozott Pekingben, azóta nem jelent meg nyilvános eseményen, diplomáciai programokon sem vett részt, távolléte pedig találgatásokra adott okot a nemzetközi sajtóban. A külügyi tárca egészségügyi okokkal indokolta távollétét, ám részletekre nem tértek ki.

Csin Kang a hatalmát tavaly megerősítő Hszi Csin-ping államfő és a Kínai Kommunista Párt vezető bizalmasának számított, távolléte ezért is volt önmagában beszédes, leváltása pedig különösen fontos jelzés.

A diplomata 2006 és 2014 között kétszer is volt a külügyminisztérium szóvivője, 2021-ben pedig kiemelten fontos szerepet kapva Kína washingtoni nagykövete lett. Már szóvivőként is az Egyesült Államokkal szembeni harcosabb álláspontot képviselte, bár volt időszak, amikor az együttműködés fontosságáról beszélt.

Washingtoni kiküldetése nem hozott érdemi változást az Egyesült Államok és Kína viszonyában, amely gazdasági és geopolitikai ellentétek miatt évtizedek óta most a legfeszültebb. (Erről szóló korábbi elemzésünket itt olvashatja.) Bár az sokatmondó volt, hogy 5 és fél órás tárgyalást is folytatott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel.

Nem szokatlan, hogy egy magas beosztású politikus eltűnését ellene induló korrupciós eljárás követi – jegyezte meg a külügyminiszter leváltása előtt a BBC, bár arról nincs hír, hogy Csin Kangnak is ezzel kellene számolnia.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!