Nemcsak a háború idejére, de hosszú távon akár évi 1900 milliárd forintnyi pénzt adna az EU Ukrajnának

2023. július 20. – 21:55

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU „a meglévő támogatást hosszú távú kötelezettségvállalássá alakítja át Ukrajna biztonsága és ellenálló képessége érdekében” – mondta Josep Borell, az EU külügyi vezetője. Az Európai Unió külügyminiszterei az AFP szerint a következő négy évben évente akár 5 milliárd eurót, azaz körülbelül 1900 milliárd forintot adnának Ukrajna védelmének támogatására.

A mai ülésen a külügyminiszterek csak meghallgathatták a tervet, a részletes vitára augusztus 31-én, a spanyolországi Toledóban tartott következő találkozón lesz alkalom. Annalena Baerbock német külügyminiszter a Guardiannak erről azt mondta:

„Ehhez nagyon-nagyon sok pénzre van szükség, Ukrajna további támogatására katonai téren, hogy képes legyen megvédeni magát. Mindennek kéz a kézben kell járnia. Nem elég csak számokkal dobálózni, ennek logikusan és értelmesen össze kell kapcsolódnia, és erről fogunk beszélni ma, de az elkövetkező hónapokban is.”

Szijjártó Péter korábban döbbenetesnek nevezte ezt a tervet. Ukrajna támogatásáról Orbán Viktor amúgy nemrég azt kérdezte a Facebook közönségétől: Hová lett a pénz?

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!