Orbán Viktor az EU-csúcs előtt azt kérdezi a Bizottságtól: Hol a pénz?

2023. június 29. – 14:42

Orbán Viktor az EU-csúcs előtt azt kérdezi a Bizottságtól: Hol a pénz?
Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozására érkezik – Fotó:Fischer Zoltán /MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön és pénteken Brüsszelben ül össze az Európai Tanács, ahol Orbán Viktor és a többi uniós vezető egyeztet egymással. Várhatóan felülvizsgálják majd a hétéves költségvetést is, elképzelhető, hogy további tagállami befizetésekre lesz szükség. A miniszterelnök üzent is az Európai Bizottságnak: hol a pénz?

Az ülés napirendjén más fontos dolgok is vannak: szó lesz a Wagner-vezér által indított múlt heti oroszországi lázadásról, vitatkoznak majd Kínáról, migrációs kérdésekről és az orosz–ukrán háború újabb fejleményeiről is. A legnagyobb vita a menekültek elosztásával kapcsolatban várható, az új rendszer többek közt a magyar kormánynak sem tetszik. A miniszterelnök viszont nem erről, hanem arról posztolt, hogy az Európai Bizottság a hétéves uniós költségvetés féléves felülvizsgálatával összefüggésben további befizetésekre tarthat igényt.

„A hétéves költségvetés második événél tartunk, Brüsszel kifogy a pénzből. Hogy történt ez? Mi történt a költségvetéssel? Hol a pénz?”

– kérdezte Orbán a Twitteren. Majd Facebook-oldalán közzétett videóban arról beszélt, hogy szerinte Brüsszelben most mindenki azt kérdezi, hogy „hová lett a pénz?”. A miniszterelnök szóvá tette, hogy 50 milliárd eurót akarnak elkérni a tagállamoktól, hogy odaadhassák Ukrajnának. „Még több pénzt akarnak tőlünk migrációra, de magukról sem feledkeztek meg: eurómilliárdokat kérnek a brüsszeli bürokraták fizetésemelésére” – mondta.

Közben az ülésre érkező vezetők sorra nyilatkoznak arról, hogy mit várnak a kétnapos egyeztetésektől. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen arról beszélt, fontos, hogy megduplázzák az Ukrajnának nyújtott támogatást, de megemlítette a hétvégi Wagner-lázadást is. A migrációval kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy több tervük is van az EU külső határainak megerősítésére, illetve az embercsempészek elleni küzdelemre is.

Olaf Scholz német kancellár nyilatkozik a sajtó képviselőinek, amint megérkezik az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozására – Fotó: Olivier Matthys / MTI / EPA
Olaf Scholz német kancellár nyilatkozik a sajtó képviselőinek, amint megérkezik az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozására – Fotó: Olivier Matthys / MTI / EPA

Olaf Scholz német kancellár arról beszélt, hogy az új menekültügyi szabályozás javíthatná a mostani helyzetet. A kancellár hangsúlyozta, hogy Németországnak és más uniós országoknak is szükségük van munkavállalókra – a magasan képzett szakemberektől a kétkezi munkásokig –, hogy biztosítsák a gazdasági növekedést. Hozzátette, hogy Németország kiáll amellett is, hogy az EU-val szorosan együttműködve „migrációs partnerségeket” kössön külső országokkal – például Afrikában – , amelyek célja, hogy segítsenek csökkenteni az EU-ba engedély nélkül beutazni próbálók számát.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!