Az ukránok is úgy tekintenek az orosz kikötőkbe tartó teherhajókra, mint amelyeken fegyverszállítmányok lehetnek

2023. július 20. – 23:01

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán védelmi minisztérium jelezte, hogy csütörtök éjféltől úgy kezelhetik a Fekete-tengeren orosz kikötők vagy Ukrajna oroszok által megszállt területein lévő kikötők felé haladó hajókat, mintha azok fegyverszállítmányokat vinnének, vagyis lehetséges célponttá válhatnak.

Az ukránok elítélték, hogy az oroszok nyíltan fenyegetik az ukrán kikötőkből induló, élelmet szállító hajókat, rakéta- és dróntámadásokat intéztek a civil infrastruktúra ellen, mióta felfüggesztették a gabonamegállapodást. A közleményükben a Moszkva cirkáló elsüllyesztését felidézve emlékeztettek, hogy Ukrajnának „megvannak a szükséges eszközei, hogy visszaszorítsák az orosz agressziót a tengeren.”

Az orosz védelmi minisztérium egy nappal korábban jelentette be, hogy a fekete-tengeri vizeket érintő ukrán kikötőkbe tartó hajók potenciálisan katonai rakományt szállítónak minősülnek. Azt is írták, hogy az ilyen hajók zászlaja szerinti országok az ukrajnai konfliktusban Kijev oldalán részt vevőnek minősülnek.

Moszkva a héten függesztette fel a maga oldaláról azt a megállapodást, amely garantálta volna a Fekete-tengeren a gabonaszállítmányok biztonságos áthaladását. Ennek jelentőségéről itt beszéltünk Rácz András Oroszország-szakértővel. Azóta az oroszok harmadik éjszaka hajtanak végre támadásokat ukrán kikötők ellen, Odesszában a kínai konzulátus épülete is megrongálódott az egyik rakétacsapásban. (Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!