Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka azt állítja, Bahmut bekerítésére készülnek

2023. július 20. – 13:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka a BBC-nek adott interjújában azt állította, hogy az ukrán csapatok újból nekiláttak Bahmut város visszafoglalásának, és már „félig bekerítették” az ottani orosz erőket. Szerinte hiba lenne, ha nem használnák ki ezt a helyzetet.

Szirszkij 2019-ben lett az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek vezetője. Ő irányította Kijev védelmét az invázió kezdetén, később pedig ő volt az egyik parancsnoka a sikeres ellentámadásnak Harkiv térségében. Ő vezette a donbaszi téli védelmi műveletet, most pedig továbbra is a keleti katonai csoportot vezeti, amely a frontvonal legforróbb pontjain harcol. A BBC munkatársa, Jonathan Beale egy titkos helyen, egy speciális „parancsnoki” jármű közelében találkozott vele.

Szirszkij azt mondta, hogy az ukrán ellentámadás egyelőre általánosságban lassúnak tekinthető. Szerinte az orosz csapatok létszámbeli és főleg tüzérségi előnyben is vannak velük szemben. „És ami a legfontosabb, jelentős előnyük van a lőszerellátás terén. Mi most hét vagy nyolc orosz lövésre csak egy lövéssel tudunk válaszolni. Sajnos ez a kegyetlen valóság. De nagyon gondosan megtervezzük a műveleteinket, ezért vagyunk képesek a sikerre” – tette hozzá.

Olekszandr Szirszkij jelentést tesz Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a frontvonalhoz közeli állásban 2023. június 26-án – Fotó: Ukrainian Presidential Press Service / Handout via Reuters
Olekszandr Szirszkij jelentést tesz Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a frontvonalhoz közeli állásban 2023. június 26-án – Fotó: Ukrainian Presidential Press Service / Handout via Reuters

Szirszkij a kelet-ukrajnai hadműveletekről azt mondta, hogy az általános védelmi művelet hátterében több irányban is támadó akciókat hajtanak végre, próbálnak korlátozott területeken erő- és eszközelőnyt kialakítani. „És aztán kihasználjuk az előnyünket. De ami a legfontosabb, hogy ez nagyon nagy erkölcsi lökést ad a hadseregünknek. Ez nagyon fontos számunkra, mert a katonáink győzelmi vágyat éreznek” – mondta. Állítása szerint naponta nagyjából 500-1000 métert haladnak előre. „Ezt nem véletlenszerűen tesszük, minden egyes művelet nagyon jól átgondolt. Az ilyen támadó akciók minden napját részletesen megtervezzük, így sokkal kisebbek a veszteségeink.”

„Számos területen, Kupjanszktól Limanig védekező műveleteket hajtunk végre. Bahmut környékén is védekező akciókat hajtunk végre. Most azonban aktív támadó akciókba kezdtünk, hogy javítsuk taktikai helyzetünket és fedezzük Bahmutot az oldalainkról, ezzel megteremtve a körülzárás feltételeit.” Arra a kérdésre, hogy miért akarják visszafoglalni a sokak szerint stratégiailag nem olyan jelentős Bahmutot, azt válaszolta: „Ez elvi és becsületbeli kérdés, sok testvérünket, sok katonánkat vesztettük el, amikor Bahmutot védtük.”

„Jelenleg minden feltétel adott ahhoz, hogy visszavegyük ezt a várost, de tízszer kisebb veszteséggel”

–mondta Szirszkij. Kiemelte, hogy szerinte nem elhanyagolható a város stratégiai jelentsége sem: a Debalcevéből, Sziverszkből, Horlivkából, Kosztantyinivkából és Szlovjanszkból induló utak mind Bakhmuton keresztül vezetnek, az úthálózatot használva az orosz csapatok legalább három műveleti irányban tudnak előrenyomulni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!