Felháborodást váltott ki Novák Katalin ruandai szereplése, a Women Deliver elnöke nyugtatja a résztvevőket

2023. július 19. – 15:00

Másolás

Vágólapra másolva

Nyílt levélben nyugtatja a ruandai Kigaliban tartott Women Deliver konferencia elnöke azokat, akik felháborodtak azon, hogy Novák Katalin magyar államfőt is meghívták a Women Deliver című, a nemek közötti egyenlőségről szóló konferenciára, a ruandai Kigaliba.

„Nagyon kevés dolog van, amit magaménak vallok Novák elnök hiedelmeiből és biztos vagyok abban, hogy ő is nagyon kevés dologgal ért egyet az enyéimből, különösen ha a nők szerepéről, reprodukciós jogairól, a velük szembeni társadalmi igazságosságról vagy más ügyekről van szó. Fontos azt is leszögezni, hogy ha feminista közösségként el szeretnénk érni a céljainkat, olyanokkal is fenn kell tartanunk a párbeszédet, akikkel nem értünk egyet.

A Women Deliver álláspontja a nemi esélyegyenlőséggel és a nők jogaival kapcsolatban megingathatatlan és egyértelmű. Eltökéltek vagyunk az értékeink mellett, miközben bármilyen visszajelzést, eltérő véleményt és kritikát meghallgatunk. Novák elnök nyitóünnepségen történt szereplése nem tükrözi és nem jelzi előre, hogy az értékeinktől bármilyen módon eltérjünk” – írta nyílt levelében Maliha Khan, a konferencia elnöke, aki szerint a szervező ruandai kormány „csodálatos partner volt”, és egyébként örül a felháborodásnak.

„Novák elnök nemi esélyegyenlőséggel, befogadással, szexuális és reproduktív egészséggel és jogokkal kapcsolatos nézetei semmilyen módon nem egyeznek a Women Deliver álláspontjával, ennek nyomán én örülök a felháborodásnak” – mondta a témában tartott sajtótájékoztatón.

A konferencia elnöke azt is mondta, hogy a szervezéskor „minden államfő és kormányfő közreműködését kérte, bár nem értettek egyet azzal a döntéssel, hogy Nováknak is fellépési lehetőséget is biztosítottak”. Novákot elsősorban korábbi, még a családügyi miniszterként hozott intézkedései miatt, a magyarországi abortusz szabályozás és a melegellenes törvény miatt kritizálják.

A panelbeszélgetésen Novák Katalin azt mondta, hogy a teljes női egyenlőséget egy ország még nem érte el azzal, hogy nőt választott elnökké, de ez egy nagyon jó kezdet. Azt mondta, hogy Magyarországon több nő szerez évente egyetemi diplomát, mint férfi, és több diplomás nő dolgozik, mint férfi.

Sahle-Work Zewde, Etiópia elnöke, Novák Katalin köztársasági elnök és Sabana Baszidzs Raszih, a SOLA (The School of Leadership, Afghanistan) alapítója a Women Deliver 2023 Konferencián Kigaliban Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Sahle-Work Zewde, Etiópia elnöke, Novák Katalin köztársasági elnök és Sabana Baszidzs Raszih, a SOLA (The School of Leadership, Afghanistan) alapítója a Women Deliver 2023 Konferencián Kigaliban Fotó: Balogh Zoltán / MTI

„A nők előtt álló legfőbb kihívás az, amikor dönteniük kell, hogy az anyaságot vagy a karriert válasszák” – mondta egy kérdésre válaszolva. Szerinte Magyarországon a nők az állami támogatásoknak köszönhetően nyugodtan választhatják mindkettőt, mert a nőkre szükség van a munkaerőpiacon és a családban is.

A Women Deliver konferencia, ami a nők jogait és egészségnek javítását tűzi ki célul, és a nemek közötti egyenlőséget szorgalmazza, idén hatezer résztvevőt vonzott Kigaliba.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!