Az Alternatíva Németországban Orbánra hivatkozik, és „nemzetek ligájával” váltaná fel az EU-t

2023. július 14. – 14:50

Az Alternatíva Németországban Orbánra hivatkozik, és „nemzetek ligájával” váltaná fel az EU-t
Tino Chrupalla, az Alternatíva Németországnak (AfD) társelnöke és szövetségi társszóvivője 2023. július 1-én, egy magdeburgi kampányrendezvényen – Fotó: Heiko Rebsch / dpa / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Alternatíva Németországnak az Európai Unió „irányított felbontására” törekedne a párt pártprogram-tervezete alapján, írja az Euractiv német változata. A lap szerint a párt július 29-én fogadhatja el a programot.

„Új kezdetet követelünk Európának, amellyel kihasználhatjuk a nemzetállamiságunkban rejlő lehetőséget” – nyilatkozta az Euractivnak Tino Chrupalla társelnök és szövetségi társszóvivő. Szerinte az EU nemzeti kompetenciákat bitorol anélkül, hogy fel tudná váltani a nemzetállamokat, és arra korlátoznák, hogy egy gazdasági térség legyen. Az EU-t egy „új európai gazdasági és érdekközösséggel, egy európai nemzetek ligájával” váltanák fel.

Az EU legitimitásának hiányára az Oroszország elleni szankciókat hozta fel (amelyekről egyébként a tagállamok döntenek egyhangúlag). Ezek Tino Chrupalla szerint „nem állnak a polgárok érdekében”, gazdasági visszaeséshez és inflációhoz vezetnek. Az új kezdettel viszont „újjáépíthetjük a hidat kelet felé”.

„A közép-európai együttműködés Magyarországgal és Ausztriával központi jelentőségű Németországnak” – vélte. (Ausztria egyik legerősebb pártja a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt.) Orbán Viktor bizonyítja, hogy „az érdekvezérelt politika jelenleg Európában is megvalósítható”.

A párt, amelyet az eurót ellenző közgazdászok indítottak, a második a felmérésekben a jobbközép kereszténydemokraták mögött. Az elmúlt hetekben megszerezte első polgármesteri, valamint járásvezetői tisztségét.

Az AfD a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia frakcióban ül az Európai Parlamentben. Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő egy pénteken megjelent interjúban arról beszélt, hogy folyamatos kapcsolatot tartanak fenn az uniós képviselőcsoporttal, valamint az euroszkeptikus Konzervatívok és Reformerek frakciójával. A jelenleg független Fidesz szerinte utóbbihoz csatlakozhat, de az sem lehetetlen, hogy a két csoport összeolvad egymással, függetlenekkel és jobbközép néppártiakkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!