Elsőként választottak politikust a szélsőjobboldali AfD-ből egy német járás vezetőjévé

2023. június 25. – 22:07

Elsőként választottak politikust a szélsőjobboldali AfD-ből egy német járás vezetőjévé
Björn Höcke türingiai AfD-vezér, Robert Sesselmann és Tino Chrupalla, az AfD szövetségi vezetője 2023. június 25-én – Fotó: Martin Schutt / dpa Picture-Alliance via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Először a történetében vezethet járási adminisztrációt a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) politikusa, írja a Tagesschau. A Türingia tartományban fekvő sonnebergi járás élére 52,8 százalékkal választották meg a párt jelöltjét, Robert Sesselmannt – vele szemben pedig elhasalt a kereszténydemokrata CDU jelöltje, Jürgen Köpper.

Sonneberg az egyik legkisebb járás egész Németországban, Türingiában pedig más keletnémet tartományokhoz hasonlóan az AfD vezeti a közvélemény-kutatásokat. Holott a tartomány alkotmányvédelmi hivatala szélsőséges pártként tartja számon a radikális erőt, a türingiai AfD-vezér Björn Höcke pedig országos szinten is ismert politikus.

Höcke hozta létre 2015-ben a párton belül a Flügel nevű nacionalista szárnyat, amit a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal 2020-ban „a szabad és demokratikus államrenddel szemben létrehozott szélsőjobboldali törekvésnek” minősített, ezzel együtt pedig a tagjait megfigyelés alá helyezte.

Emiatt kapott aztán országos figyelmet a sonnebergi járási választás is, ahol már a két héttel ezelőtti első fordulót is az AfD jelöltje nyerte, a második fordulóra pedig az összes tőlük balra eső párt beállt a CDU jelöltje mögé. A választási kampányt is országos témák jellemezték, a vasárnap esti eredmények után viszont az AfD-s Sesselmann hangsúlyozta, hogy minden párttal együttműködésre törekszik.

Járási vezetőként egyébként nem lesz túl nagy Sesselmann mozgástere a Tagesschau szerint, azonban így is fórumot biztosíthat az AfD politikájának, ami fontos lesz a párt számára a jövő évi tartományi választások előtt. Björn Höcke a vasárnapi eredmények után azt mondta: 2024-ben „politikai földrengés” jöhet a keletnémet tartományokban.

Ettől tarthat a többi politikai erő is: a tartomány SPD-s belügyminisztere, Georg Maier szerint az eredmény „vészjelzés minden demokratikus erő számára”, a radikális baloldali Linke keletnémet politikusa, Sören Pellmann pedig szintén politikai cezúrának nevezte az AfD-győzelmet. Megszólalt az ügyben a Németországi Zsidók Központi Tanácsa is:

„Ez egy olyan gátszakadás, amelyet a demokratikus politikai erők egyszerűen nem fogadhatnak el ebben az országban”

– mondta a szervezet elnöke, Josef Schuster a Jüdische Allgemeinénak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!