Pillanatnyilag Németország második legerősebb pártja a szélsőjobboldali AfD

2023. július 2. – 20:59

Másolás

Vágólapra másolva

Megszerezte első polgármesteri tisztségét az Alternatíva Németországnak (AfD) német ellenzéki párt egy Szász-Anhalt tartományi településen vasárnap tartott önkormányzati választáson – írta az MTI.

Az AfD a volt NDK területén fekvő tartomány egy kisebb településén, a nagyjából kilencezer lakosú Raguhn-Jeßnitz-ben aratta első polgármester-választási sikerét. Jelöltje, Hannes Loth a szavazatok 51,13 százalékával nyerte el a tisztséget a hivatalos előzetes végeredmény szerint. Ellenfele, a független Nils Naumann a szavazatok 48,87 százalékát gyűjtötte össze a vasárnapi második, döntő fordulóban.

A Kereszténydemokrata Unió/Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) jobbközép pártszövetségtől jobbra álló, radikális politikát hirdető AfD az utóbbi hónapokban folyamatosan erősödött, országos választói támogatottsága 19-20 százalékos. A szélsőjobboldali párt ezzel megelőzi a legnagyobb kormánypártot, a 18-19 százalékon álló szociáldemokratákat (SPD). Az AfD pillanatnyilag előlépett Németország második számú politikai erejévé, egyedül az ugyancsak ellenzéki CDU/CSU támogatottsága nagyobb, 26-28 százalékos.

A 2013-ban alapított párt 2017-ben jutott be a szövetségi parlamentbe (Bundestag), eddigi legnagyobb önkormányzati választási sikerét pedig egy hete, június végén érte el a Szász-Anhalttal szomszédos, szintén a volt NDK területén fekvő Sonneberg járásban tartott közigazgatási vezető (Landrat) választáson.

A Türingia tartományban fekvő sonnebergi járás élére 52,8 százalékkal választották meg a párt jelöltjét, Robert Sesselmannt – vele szemben pedig elhasalt a kereszténydemokrata CDU jelöltje, Jürgen Köpper. Ezzel a sikerrel története során először vezethet járási adminisztrációs AfD-s politikus – írtuk korábbi cikkünkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!