Az orosz parlament védelmi bizottságának elnöke szerint Szurovikin pihen

2023. július 12. – 15:37

Másolás

Vágólapra másolva

A június végi Wagner-lázadás leverése óta nem látták nyilvánosan a Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezérrel baráti kapcsolatot ápoló Szergej Szurovikint, Oroszország volt ukrajnai főparancsnokát, a Kreml pedig eddig minden, a hol- és hogylétére vonatkozó, kérdést elhárított.

A csendet Andrej Kartapolov, az orosz parlament védelmi bizottságának elnöke törte meg, aki szerdán azt válaszolta arra a kérdésre, hogy hol van Szurovikin, hogy:

„Most pihen. Jelenleg nem elérhető.”

Az erről készült videó a közösségi médiában kezdett el keringeni:

Szergej Szurovikin, azóta nem mutatkozott nyilvánosan, hogy Prigozsin június 24-én visszafordította a Moszkva felé menetelő Wagner-zsoldosokat, és Belaruszba távozott.

A zsoldosvezér és az orosz tábornok még Szíriában találkozott (Szurovikinra a szíriai városok kíméletlen lebombázása miatt ragadt rá az „Armageddon tábornok” név), jó viszont ápoltak egymással, és sok mindenben egyet is értettek, korábban például Szurovikin is bírálta az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu és az orosz vezérkari főnök, Valerij Geraszimov egyes lépéseit. A CNN birtokába jutott dokumentumok szerint Szurovikin titokban a Wagner magánhadsereg „VIP-tagja” is volt.

A New York Times értesülései szerint Szurovikin már a lázadás előtt tudott Prigozsin terveiről. Orosz források szerint a tábornokot őrizetbe vették, és azt vizsgálják, valóban tudott-e Prigozsin tervéről, és ha igen, segítette-e azokat – ezt hivatalosan azóta sem erősítették meg, de nem is cáfolták.

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!