Joe Biden és Erdoğan telefonon egyeztetett a NATO-csúcs előtt

2023. július 10. – 08:26

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök 45 perces telefonbeszélgetést folytatott Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel vasárnap, miközben az Egyesült Királyságba repült – közölte a Fehér Ház egyik tisztviselője a CNN-nel. A vezetők megállapodtak abban, hogy a litvániai Vilniusban esedékes NATO-csúcstalálkozón személyesen is találkoznak, és itt részletesen megvitatják majd a török-amerikai kapcsolatokat és a regionális kérdéseket – áll a török elnökség közleményében.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó újságíróknak azt mondta, hogy Biden és Erdoğan igen sok mindenről beszéltek, „beleértve az ukrajnai háborút és Törökország valóban erőteljes és kitartó támogatását, köztük Ukrajna védelmi szükségleteinek egészen konkrét katonai támogatását” – mondta.

Szóba került Svédország NATO-csatlakozása is, amit Törökország továbbra is blokkol, és ez komoly kellemetlenséget és gyengeségforrást jelenthet a szövetség számára. A telefonbeszélgetésen Erdoğan azt mondta Bidennek, hogy Svédország tett néhány lépést a helyes irányba annak érdekében, hogy Törökország támogassa a pályázatát. Ilyennek érzik „a terrorizmusellenes törvények megváltoztatását”, csakhogy ezek a lépések szerintük nem voltak hatékonyak, mert „a terrorszervezet támogatói” továbbra is „szabadon tarthatnak a terrorizmust dicsőítő tüntetéseket”. (CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!