Stoltenberg: Már közel a svéd-török megállapodás a NATO-csatlakozásról

2023. július 6. – 17:23

Másolás

Vágólapra másolva

Svédország NATO-tagsága elérhető közelségbe került, lehetséges, hogy pozitív döntés születik a skandináv ország csatlakozásáról a szövetség jövő heti vilniusi csúcstalálkozóján – mondta Jens Stoltenberg, a NATO-főtitkára Brüsszelben, a török, a svéd és a finn külügyminiszter csütöröki megbeszélése után.

Stoltenberg arról beszélt, Svédország fontos lépéséket tett Törökország kéréseinek teljesítésére, egyebek kellett módosította alkotmányát, visszavonta a törökországi fegyverkivitelre vonatkozó korlátozásokat és megerősítette terroristaellenes szabályozását. A NATO-főtitkára a Reuters beszámolója szerint azt is mondta, hogy a két ország vezetői hétfőn Vilniusban találkoznak a NATO-csúcs előtt, és reméli, hogy sikerül megállapodni.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán még arról beszélt, hogy Törökország „nem hátrál meg”, és nem fogja támogatni Svédország NATO-csatlakozását addig, amíg az összes „követelést nem teljesítik”. A múlt héten Tobias Billstrom svéd külügyminiszter azt mondta, hogy minden követelést teljesítettek, amit Törökország határozott meg.

A törökök mellett Magyarország sem ratifikálta még a svédek NATO-csatlakozását, amit a kormány lassan egy éve, 2022. július 14-én nyújtott be az Országgyűlésnek. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI szerint tegnap azt mondta, hogy a svéd ratifikációval kapcsolatos „döntés teljes egészében az országgyűlési képviselők kezében van, a kormány készen áll, hiszen rég benyújtotta az előterjesztést”. Hozzátette, az utóbbi napokban többször is konzultált a török kollégájával, és a kommunikáció ezután is szoros lesz, mivel Ankara egyeztetni fog Svédországgal és a NATO-val is.

„Amennyiben elmozdulás történik, akkor természetesen az ígéretünket, miszerint Magyarország nem fog késleltetni egyetlen országot sem a tagság vonatkozásában, be fogjuk tartani” – fogalmazott a magyar külügyminiszter.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!