Ezek voltak a háború legfontosabb eseményei vasárnap

2023. július 10. – 08:25

Másolás

Vágólapra másolva
  • Joe Biden a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy Ukrajna nem áll készen arra, hogy NATO-tag legyen. Az amerika elnök szerint Ukrajnának nehéz megszereznie a szövetség tagjainak egyhangú támogatását, amíg tart a háború.
  • Olha Stefanishyna ukrán miniszterelnök-helyettes szerint Ukrajnának újra kell gondolnia a stratégiáját, ha a vilniusi találkozón elutasítják Ukrajna NATO-csatlakozási kérelmét, és több biztonsági garanciát kell elérnie.
  • Az amerikai elnök vasárnap este megérkezett Nagy-Britanniába a NATO litvániai csúcstalálkozója előtt, ahol a szövetség kibővítése és a kazettás lőszerek amerikai jóváhagyása lehet a legfontosabb téma. Biden Nagy-Britanniában Rishi Sunak miniszterelnökkel és Károly királlyal is találkozik.
  • A német elnök szerint a jelenlegi helyzetben nem szabad akadályozni az Egyesült Államokat abban, hogy kazettás lőszereket szállítson az ukrán hadseregnek. „Kétség sincs afelől (...), hogy ki az agresszor és ki az áldozat, és hogy ki kell állnunk az áldozatok mellett” – fogalmazott Frank-Walter Steinmeier.
  • Kambodzsa miniszterelnöke felszólította Ukrajnát, hogy ne használjon kazettás lőszereket, és arra figyelmeztette az országot, hogy az „igazi áldozatok” az ukránok lesznek.
  • Az ukrán védelmi miniszterhelyettes elismerte Kijev felelősségét a krími híd tavaly októberi felrobbantásért. Hanna Maljar szerint a hidat „az orosz haderő logisztikájának megtörése” miatt vették célba.
  • Az orosz légvédelem kilőtt több ukrán rakétát is: egyet a Krím félszigetén fekvő Kercs városának közelében, egyet a rosztovi régió felett, valamint kettőt Brajnszk megye felett.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!