Az új-zélandiak előbb kaphatnak pénzt az EU kutatási programjából, mint a magyar modellváltó egyetemek

2023. július 10. – 10:47

Az új-zélandiak előbb kaphatnak pénzt az EU kutatási programjából, mint a magyar modellváltó egyetemek
Marcos Alonso, az EU Tanácsának soros elnökségét ellátó Spanyolország állandó képviselője, Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke, Chris Hipkins új-zélandi miniszterelnök, az Európai Bizottságot vezető Ursula von der Leyen és Damien O’Connor, Új-Zéland kereskedelmi minisztere a frissen aláírt szabadkereskedelmi megállapodással – Fotó: Európai Bizottság Audiovizuális Szolgálata

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió vasárnap aláírt egy új szabadkereskedelmi egyezményt Új-Zélanddal. Az Európai Bizottság közleménye szerint ez évi 140 millió dollár vámot spórol az uniós cégeknek már az első évtől, a kétoldalú kereskedelem pedig közel harmadával nőhet egy évtizeden belül.

Az egyezség szinte minden vámot eltöröl a felek között, hátrányos megkülönböztetés nélküli hozzáférést biztosít a cégeknek, valamint megnyitja a szolgáltatási piacot és a közbeszerzéseket.

A neheze még hátravan

Az egyezményt még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, majd a tagállamoknak ratifikálják. Utóbbi nem szokott gyorsan menni, a hasonló szabadkereskedelmi megállapodások gyakran találják magukat politikai kereszttűzben legalább egy országban.

Új-Zélandnál az lehet az egyik fő akadály, hogy a méretéhez képest jelentős agrártermelő, ezért az Európai Bizottság külön igyekszik megmagyarázni, hogyan védi a megállapodás az uniós gazdákat. Egyrészt ők vámmentesen exportálhatnak, másrészt több terméknél – például a marhahúsnál, sajtnál, tejpornál – átmeneti vagy állandó korlátozásokat, kvótákat tartanak fenn. Az egyezség kiterjeszti az uniós agrártermékeket védő rendszert, így az új-zélandiaknak többek között a tokaji bor oltalom alatt álló eredetmegjelölését is el kell ismernie.

Egyre nő a program, ahol bajban a modellváltó egyetemek

Az egyezménnyel együtt aláírták, hogy Új-Zéland csatlakozik a Horizont Európához. Az uniós kutatási együttműködés az EU szerint a világ legnagyobb ilyen célú kezdeményezése közel száz milliárd euróval. Az Európai Bizottság közleménye alapján így az új-zélandi kutatók is részt vehetnek a program legjelentősebb részében, a második pillérben és az uniós tagállamokéval egyenrangúan férhetnek hozzá a horizontos támogatásokhoz.

Az Európai Bizottság kiemelte, hogy Új-Zélanddal először csatlakozik földrajzilag távolabbi partner a programhoz, de Kanadával, Dél-Koreával és Japánnal is egyezkedik. A közlemény nem tér ki rá, de a héten várhatóan az Egyesült Királyság is bejelenti, hogy beszállna.

Közben a magyar modellváltó egyetemek még mindig nem kaphatnak friss uniós pénzeket sem a Horizont Európából, sem más uniós programból, mert a vagyonkezelő alapítványok átláthatósági problémái miatt ezt a tagállamok megtiltották. Az érintett egyetemek számkivetettségről és eurómilliós károkról panaszkodtak a horizontos pályázatok miatt. A témáról és arról, miért lenne más okból is nagyon sürgető, hogy a kormány elérje a decemberi tiltás feloldását, legutóbb itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!