A Wagner augusztusig kicsit vakációzik, aztán áttelepül Belaruszba

2023. július 8. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

A Wagner-zsoldosok arra készülnek, hogy Belaruszba költöznek, előbb viszont augusztusig kicsit szabadságolnak Prigozsin parancsára, állítja a csoport egyik magas rangú parancsnoka.

Anton Jelizarov – becenevén „Lótusz” – szerint bázisokat, gyakorlóterepeket kell kialakítaniuk Belaruszban, valamint egyeztetniük kell a helyi önkormányzatokkal és a rendvédelmi szervekkel is, írja a Reuters.

Korábban a CNN ehhez azt írta, a Wagner egy hónapra felfüggeszti az új zsoldosok toborzását, ugyanis ennyi időre van szükségük, amíg átállnak a belaruszi működésre.

Jevgenyij Prigozsin június 23-án este fegyveres felkelést indított seregével Ukrajnából Moszkva irányába, de néhány kilométerrel az orosz főváros előtt megegyezett abban Alekszandr Lukasenko belarusz elnökkel, hogy inkább áttelepül az orosz segítséggel fenntartott bábállamba. Ahogy arról elemzésünkben írtunk, ez így is nagy arcvesztés volt Putyin számára, cserébe pedig a belarusz diktátor növelheti a mozgásterét – és persze saját biztonságát is a Wagner zsoldosaival.

Lukasenkónak olyan vad gondolatai is támadtak, hogy a Wagner zsoldosaival képeztesse ki a belarusz hadsereget – erre hivatalosan is felkérte a Wagnereseket a belarusz függetlenség napján. Persze ennek nem mindenki örül az országban: a helyiek féltik a gyerekeiket az erőszaktevőkből összetoborzott társaságtól.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!