Lukasenko a Wagner harcosaival képeztetné ki a belarusz katonákat

2023. július 1. – 08:40

Másolás

Vágólapra másolva

Alekszandr Lukasenko pénteken Minszkben mondott beszédet a július 3-i belarusz függetlenség napját megelőző ünnepségsorozat keretében. Beszédében a Wagner zsoldoscsoportról is említést tett. Szerinte nem kell tőlük félni, sőt, a harctéren szerzett tapasztalatukat a belarusz hadsereg is hasznosíthatná, ezért meghívta a Wagner tisztjeit, hogy vegyenek részt a belarusz katonák kiképzésében – számolt be róla az állami hírügynökség, a Belta.

„Sokan emlegetnek problémákat a Wagner magánhadsereg kapcsán. Nyugodjanak meg! Ha itt tudnánk őket fogadni (a saját költségükön), az jót tenne a hadseregünknek is. Ezek a legjobban képzett harcosok” – mondta a belarusz elnök. „Nem félünk tőlük. Ezek olyan emberek, akik megjárták a hadsereget, akik láttak háborúkat. Ők azok az emberek, akik a világ minden táján harcoltak a normális civilizációért. A Nyugat gyűlöli őket a szellemiségük miatt” – tette hozzá.

Az elnök arról is beszélt, amiatt sincs oka aggodalomra, hogy a Wagner-harcosok között elítéltek érkezhetnek az országba, ők ugyanis „sajnos már mind elestek a fronton”, ráadásul korábban sem vetették be őket Ukrajnában.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezetője kedden érkezett meg Belaruszba.

Csütörtökön műholdfelvételek láttak napvilágot egy katonai létesítményről a Minszktől 90 km-re fekvő Oszipovicsiben, az ukrán határtól 230 km-re északra. Elemzők szerint itt épül a Wagner zsoldosok tábora, ahol akár több ezer katona is állomásozhat majd, arról azonban egyelőre nincs hivatalos információ, hogy Prigozsinnal együtt érkeztek-e Wagner-harcosok az országba, és ha igen, mennyi.

Lukasenko a beszédében arra utalt, hogy egyelőre nincsenek az országban. „Sajnos nincsenek itt” – mondta.

„Ha az oktatóik eljönnek hozzánk (ahogyan javasoltam nekik), és megosztanák velünk a harci tapasztalataikat, azt szívesen fogadnánk.”

A belarusz elnök szerint a hadsereg parancsnokai is megkeresték azzal, hogy tanulnának a Wagner kiképzőitől.

„Elmondok egy teljesen népszerűtlen dolgot: a hadsereg csak akkor jó, ha harcol. Miért olyan sikeresek az amerikaiak, bármennyire is kritizáljuk őket? Mert állandóan háborúban vannak. Tudják, hogy milyen fegyvereket kell gyártaniuk és vásárolniuk. Ez nem a mi módszerünk. A harc nem az én utam, még kevésbé a tiétek. Én nem fogok háborúzni. De majdnem harminc éve készülök erre a háborúra, ezért élünk békében” – hangsúlyozta a belarusz vezető.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!