A lelőtt francia fiatal nagyanyja nyugalomra inti a zavargókat

2023. július 2. – 18:51

Másolás

Vágólapra másolva

A Franciaországban lelőtt 17 éves fiú, Nahel M. nagyanyja nyilatkozott a BFM TV-nek, és nyugalomra szólította fel az unokája halála után kitört zavargások résztvevőit.

„Nem akarjuk, hogy boltokat, buszokat és iskolákat támadjanak meg” – mondta. „Nahelt csak ürügyként használják”. A nő azt mondta, hogy nem neheztel a rendőrökre, csak azokra, akik megölték az unokáját. Bízik benne, hogy a bűnös rendőrök megkapják méltó büntetésüket, ugyanúgy, ahogy mások is megkapnák.

Egy párizsi külvárosban a polgármester háza elleni támadást követően a hatóságok ma este 7000 plusz rendőrt vezényelnek a fővárosba. Emmanuel Macron francia államfő vasárnap este fél nyolckor az Élysée-palotában a miniszterelnök, a belügyminiszter és az igazságügyi miniszter részvételével tart megbeszélést a helyzetet értékelve.

A tüntetések, zavargások amiatt törtek ki, hogy egy rendőr kedden közúti ellenőrzés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt. Az áldozat, az algériai-marokkói származású Nahel M. egy lengyel rendszámú Mercedest vezetett, még nem lehetett jogosítványa, de a kamerák felvételei alapján senkit nem fenyegetett közvetlen veszély. A rendőr, aki lelőtte, azt állítja, hogy a lábára célzott, de meglökték, és csak a járókelőket akarta védeni.

Az eset óta minden este tüntetnek az országban, amelyek esetenként zavargásba fordulnak át. A rendőrség már több ezer embert tartóztatott le kedd este óta. Párizsban az erős rendőri jelenlét ellenére boltokat fosztogattak és autókat gyújtottak fel, és több nagyvárosban, például Marseille-ben és Bordaux-ban pedig betiltották a nyilvános tüntetéseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!