Egy meggyilkolt algériai fiú miatt áll lángokban fél Franciaország

Legfontosabb

2023. július 1. – 13:17

Egy meggyilkolt algériai fiú miatt áll lángokban fél Franciaország
A franciaországi zavargásokban kigyulladt, majd kiégett busz Párizs egyik külvárosában – Fotó: Yves Herman / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Négy napja tartanak a zavargások Franciaországban, amelyek azután törtek ki, hogy rendőrök kedden agyonlőttek egy 17 éves algériai származású fiút Párizs Nanterre nevű külvárosában. A Nahel M. néven ismert fiatalt egy közúti ellenőrzés során lőtte le egy szolgálatban lévő rendőr, aki állítólag attól tartott, a felszólításoknak nem engedelmeskedő Nahel elgázol valakit.

A járókelők felvételei alapján úgy tűnik, a rendőröket nem fenyegette közvetlen veszély Nahel részéről. Később az is kiderült, a fiú lengyel rendszámú Mercedest vezetett, és túl fiatal volt ahhoz, hogy jogosítványa lehessen.

A rendőr cselekedeteit azonnal elítélte Emmanuel Macron francia elnök, aki megbocsáthatatlannak nevezte a fiú lelövését és az európai uniós csúcsot otthagyva válságtanácskozást hívott össze minisztereivel csütörtökön. „Semmi nem igazolja egy fiatal halálát” – mondta az elnök.

Ügyvédje szerint a rendőr teljesen összetört, és bocsánatot kért a fiú családjától. Szerinte a férfi igazából a fiú lábára célzott, azonban meglökték, így véletlenül találta mellkason.

Súlyos összecsapások

A jelenleg letartóztatásban lévő rendőr ellen emberölés ügyében vizsgálat is indult ám ez egyelőre nem hűtötte le a kedélyeket. Az elégedetlenség ugyanis az egész országra kiterjedt, Nanterre-ben a tiltakozók petárdákkal dobálták a rendőröket, és autókat gyújtottak fel, a rendőrség Lille-ben és Toulouse-ban is összecsapott a tüntetőkkel, és Amiens-ben, Dijonban és Essonne-ban is zavargások voltak.

A zavargások kezdete óta több ezer embert tartóztattak le – csak péntekről szombatra virradó éjjel több mint ezret. Párizsban az erős rendőri jelenlét ellenére boltokat fosztogattak, és autókat gyújtottak fel, és több nagyvárosban, például Marseille-ben és Bordaux-ban pedig betiltották a nyilvános tüntetéseket.

A 17 éves Nahel M. lelövése miatt tiltakozók Párizsban 2023. június 30-án – Fotó: Ameer Alhalbi / Getty Images
A 17 éves Nahel M. lelövése miatt tiltakozók Párizsban 2023. június 30-án – Fotó: Ameer Alhalbi / Getty Images

Arra a kérdésre, fontolgatják-e a szükségállapot bevezetését, Elisabeth Borne miniszterelnök azt válaszolta, „minden lehetőséget mérlegelnek”. A szükségállapot bevezetése a 2005-ös zavargások emlékét hozná vissza, amikor három hétbe tellett visszaállítani a rendet az országban, miután rendőrök lelőttek két afrikai származású fiatalt. Egyesek szerint ezt Macron mindenképp megpróbálná elkerülni, ezért egyelőre ellenáll a jobboldal nyomásának a kérdésben.

A francia állam legalább 45 000 rendőrt mozgósított az erőszak megfékezése érdekében, közülük több mint 200-an megsérültek a tüntetőkkel való harcokban Gérard Darmanin francia belügyminiszter szerint a rendőrök felhatalmazást kaptak a zavargások leverésére, letartóztatásokra és „a köztársasági rend helyreállítására”. Darmanin emellett arra kérte a régiók prefektusait, hogy rendeljék el a busz- és villamosközlekedés szüneteltetését pénteken este kilenc órától. A belügyminiszter azt is bejelentette, hogy a prefektusokon keresztül megtiltják a tűzijátékok, benzineskannák és más gyúlékony és vegyi anyagok árusítását.

Macron pénteki közleményében közösségi média és a szülők felelősségét firtatta a tüntetések elharapódzásában:

„A családanyákat és a családapákat felelősségre szólítom fel. A köztársaságnak nem dolga helyettesítenie őket”

– mondta az elnök, aki egyben arra kérte például a Snaphatet és a TikTokot, hogy azonosítsák azokat, akik a közösségi hálózatokat az erőszak terjesztésére használják.

Az idei cannes-i filmfesztiválon a legjobb rövidfilm kategória Arany Pálma-díját elnyerő Buda Flóra Anna évek óta Párizs keleti külvárosában él. Azt mondja, a zavargások zaját a lakásából is lehetetett hallani. „Még a közeli kocsmateraszt is bezárták, mindenkinek a belső részbe kellett beülni, és lehúzták az ablakban a fém rolót is, úgyhogy az emberek bent cigiztek. Nagyjából ez a szintű készültség megy mindenhol.” Pénteken egész nap a város különböző területein forgatott, ezeken nem sok jele volt a lázongásoknak, bár útközben látott azért pár leégett kukát és más égésmaradványokat, és egy-két szétvert ATM-et is. Estére aztán megint elkezdődtek a petárdázások.

Az animációs rendező azt mondja, a tervezett nyugdíjkorhatár-emelés miatti ellenállás szerinte legalább ennyire durva volt, akkor is egész épületállványok omlottak le, és általános volt az égő szemét látványa. És ez a mostani sem nevezhető átlagos tüntetésnek.

„A párizsiak viszont még így is hozzá vannak szokva, hogy a különféle ügyek miatt tiltakozó emberek időnként felgyújtják a fél várost. Persze kicsit para is átélni ezeket a helyzeteket, de számomra az aggasztó igazán, ami a mostani lázongásokat kirobbantotta.”

Rasszista rendőrség vagy rasszista rendőr?

Franciaországban a szekularizmus – amelyet „laïcité”-nak is neveznek – a francia kultúra sarokköve, amely a különbözőségek – köztük a faji különbségek – elismerése helyett az egyenlőség biztosítására törekszik mindenki számára.

Azonban sok színes bőrű ember azt tapasztalja, hogy Franciaországban nagyobb eséllyel válnak rendőri brutalitás áldozatává, mint fehér társaik. A Rights Defenders, egy független franciaországi emberi jogi megfigyelőszervezet 2017-es tanulmánya szerint a rendőrség 20-szor gyakrabban állította meg a fekete vagy arab származásúnak vélt fiatal férfiakat, mint másokat.

Tüntetők, baloldali aktivisták, illetve egyes politikusok azt állítják, Nahelt a származása miatt lőtték le, a gyilkosság pedig felkorbácsolta a franciaországi kisebbségekkel szembeni rendőri diszkriminációval kapcsolatos régóta fennálló feszültségeket.

A fiú édesanyja, Mounia, szintén úgy véli, hogy Nahel algériai származása közrejátszhatott a tragédiában.

„Meglátott egy arab arcot, egy fiatal arcát, és ki akarta oltani az életét. Fiatalokat ölnek, meddig tart ez még? Hány hozzám hasonló anya lesz még? Mire várunk?” – kérdezte.

Az édesanya ezután hozzátette, hogy szerinte nem az egész francia rendőrség rasszista (mint ahogy azt egyesek állítják), hanem csak egy rossz emberről van szó.

A francia rendőrség különleges alakulata Lille-ben – Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP or licensors
A francia rendőrség különleges alakulata Lille-ben – Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP or licensors

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője pénteken azt mondta, hogy a francia hatóságoknak biztosítaniuk kell, hogy a rendőrség által a tüntetések erőszakos elemeivel szemben alkalmazott erőszak mindig tiszteletben tartsa az alapvető rendőri elveket, és arra szólította fel Franciaországot, hogy foglalkozzon „a bűnüldözésben tapasztalható rasszizmus és diszkrimináció súlyos problémáival”.

A francia külügyminisztérium viszont visszautasította az ENSZ észrevételeit, mondván, az ország rendőrei határozottan fellépnek a rasszizmus és a megkülönböztetés ellen minden formájában.

Sokadik tüntetéshullám

Nem ez az első komoly tüntetéshullám, amellyel Macronnak szembe kell néznie elnöksége alatt. Az üzemanyag-adók ellen tüntető sárgamellényes mozgalommal már első mandátuma alatt meggyűlt a baja, míg a nyugdíjkorhatár emelése ellen tiltakozók idén több mint egymillió embert vonzottak az utcára,

A kormány nem volt hajlandó visszavonni a reformot, és végül parlamenti szavazás nélkül fogadta el a törvényt a francia alkotmány egy kitétele alapján. A kormány lépése felháborította az ellenzéket és a tüntetőket, ám a javaslatból minden ellenállás ellenére törvény lett.

Kérdés, ezt a válságot hogyan éli túl Macron, aki jelentős politikai tőkét áldozott fel a nyugdíjreform megvalósítására, és egyértelmű parlamenti többség híján kénytelen más pártokra hagyatkozni belpolitikai kérdésekben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!