WSJ: Az USA elhalaszt egy Wagner-ellenes szankciós csomagot, hogy ne tűnjön Putyin-pártinak

2023. június 25. – 02:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amerikai Egyesül Államok elhalasztja több új, a Wagner-csoportot célzó szankció kivetését, hogy ne tűnjön úgy, hogy Putyint támogatják – írja névtelenséget kérő forrásra hivatkozva a Wall Street Journal (WSJ). Az értesülést Cameron Hudson, egy korábban Szudánban állomásozó diplomata is megerősítette a lapnak.

A Wagner-csoport sok más, orosz félkatonai szervezettel ellentétben nemcsak az állami hátszélből tartja fenn magát, hanem több saját lába is van. Többek között Dél-Afrikában, Líbiában, Maliban és Szudánban is tevékenykednek, ahol biztonsági szolgáltatásokat nyújtanak helyi természeti kincsekért cserébe. Az új amerikai szankciók az afrikai aranybizniszüket érintette volna.

Nem ez lett volna az első korlátozó intézkedés, amivel az USA nekimenne a zsoldoscsoportnak: miután kiderült, hogy Prigozsin beavatkozott az amerikai elnökálasztásokba, több szankcióval is sújtották a csoportot. Ugyanez történt, miután beszálltak az Ukrajna elleni háborúba.

A külügyminisztérium nem reagált a WSJ kérdéseire, egy magas beosztású kormánytisztviselő pedig tagadta hogy hogy az oroszországi események miatt csúszna szankciós csomag.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!