Putyin „séfje” elismerte, hogy ő pénzeli a Wagner zsoldoscsoportot

2022. szeptember 26. – 12:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember, Putyin elnök közeli szövetségese, akit az „elnök séfjeként” is emlegetnek, először mondta ki nyíltan, hogy ő alapította a Wagner zsoldoscsoportot, és megerősítette, hogy dél-amerikai és afrikai országokban is bevetették.

„Magam tisztítottam ki a régi fegyvereket, válogattam ki a golyóálló mellényeket, és találtam szakértőket, akik segíteni tudtak nekem” – idézte Prigozsint az oligarcha Concord nevű cateringcégének sajtószolgálata a VKontaktye orosz közösségi oldalon. Prigozsin hozzátette: ekkor, 2014. május 1-jén született meg a későbbi Wagner-csoport orosz „hazafiakból”. Az orosz fegyveres erők veteránjaiból álló Wagner-csoport később Líbiában, Szíriában, a Közép-afrikai Köztársaságban és Maliban is felbukkant.

Jevgenyij Prigozsin – Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images
Jevgenyij Prigozsin – Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images

Prigozsint a Kremllel kötött vendéglátóipari szerződései miatt emlegetik Putyin séfjeként. A 61 éves Prigozsin, akit keményen sújtanak az uniós és amerikai szankciók, korábban beperelte többek között a Bellingcat oknyomozó oldalt, a Meduza orosz hírportált és a mára bezárt Echo of Moscow rádiót, mert beszámoltak a Wagnerrel való kapcsolatairól. Prigozsinról és a háború techszektorra gyakorolt hatásairól a linkre kattintva olvashat bővebben.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!