Netanjahu még egyszer nekikezd az izraeli legfelsőbb bíróság korlátozásának

2023. június 25. – 13:15

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli törvényhozók vasárnap megkezdték egy olyan törvényjavaslat megvitatását, amely korlátozná a legfelsőbb bíróság hatáskörét, írja a Reuters. Ezzel újra elindítanák a Benjámin Netanjahu miniszterelnök nacionalista koalíciója által kezdeményezett, korábban is heves reakciókat és óriási tüntetéseket eredményező igazságügyi reformot, írja a Reuters.

A kormányellenes tüntetések miatt Netanjahu márciusban még felfüggesztette az ezzel kapcsolatos munkálatokat, hogy lehetővé tegye a kompromisszumos tárgyalásokat az ellenzéki pártokkal. A múlt héten eredménytelennek nyilvánította ezeket a tárgyalásokat, és elrendelte a jogszabályok egy részének újbóli életre hívását.

A javasolt változtatások, amelyek többek között korlátozták a bíróság azon képességét, hogy a kormány ellen döntsön, már a márciusi felfüggesztés előtt is gyakori utcai tüntetéseket váltottak ki. Most szombat éjjel a törvénymódosítás ellenzői egy tel-avivi autópályát is eltorlaszoltak tiltakozásképpen.

A koalíciós törvényhozók jelezték, hogy az új törvényjavaslat sokkal puhább változata lenne a korábbi javaslatoknak, amelyek szinte teljesen vissza akarták szorítani a legfelsőbb bíróság hatáskörét a végrehajtó hatalommal szemben. Az ellenzék szerint azonban az új törvényjavaslat továbbra is utat nyitna a korrupciónak.

A tervezett igazságügyi átalakítás nyugati aggodalmakat is kiváltott Izrael demokratikus berendezkedésével kapcsolatban, és megijesztette a befektetőket is. A kritikusok úgy látják, hogy Netanjahu – aki ellen vesztegetési vádak miatt folyik eljárás, bár ezeket tagadja – kísérletet tesz a bíróságok függetlenségének korlátozására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!