Egyedül alakíthat kormányt a jobbközép Görögországban az előrehozott választások után

2023. június 25. – 20:53

Másolás

Vágólapra másolva

Az előzetes eredmények alapján a májusinál is nagyobb győzelmet aratott a választásokon Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő és pártja, az Új Demokrácia, írja a BBC.

A kormányzó jobbközép a szavazatok 92 százalékának megszámlálása után 40,5 százalékkal áll az élen a görögországi választásokon, ez pedig 158 helyet jelenthet a parlamentben. Másodikként a radikális baloldali Sziriza juthat be 17,8 százalékkal, ami viszont már csak 47 képviselői helyet ad a pártnak.

Rajtuk kívül bejuthat még a görög törvényhozásba a szociáldemokrata PASZOK 11,9 százalékkal (32 mandátum), a kommunista KKE 7,6 százalékkal (20 mandátum), valamint olyan kisebb pártok, mint a jobboldali Görög Megoldás (4,5 százalék), a szélsőjobboldali Spártaiak (4,7 százalék), a konzervatív Niki (3,7 százalék) vagy a baloldali-populista Szabadság Vizein (3,2 százalék).

A nagyobb szavazati arány alapján pedig nagyobb lesz az Új Demokrácia mandátumelőnye is: az új választási rendszerben ha a győztes párt támogatottsága eléri a 40 százalékot, 50 bónusz mandátummal számolhat. Ennek köszönhetően Micotákisz pártja egyedül is kormányt tud alakítani az athéni parlamentben.

A júniusi előrehozott választást épp azért írták ki nem sokkal az eredetileg májusban megtartott szavazás után, mert az Új Demokrácia néhány mandátummal lemaradt a 150 fős többségről. Ahogyan a májusi szavazás előtti cikkünkben írtuk, több botrány is megtépázta a kormányfő népszerűségét, azonban a választás utáni értékelések szerint a görögök a politikai és gazdasági stabilitás mellett döntöttek a jobbközép kormányon tartásával.

A jobboldali kispártokat pedig erősítette az a hajókatasztrófa is, ami miatt több mint 500-an haltak meg a napokban Görögország partjainál. A hajó körülbelül hétszázötven emberrel a fedélzetén indult el a líbiai Tobrukból, és Olaszország felé tartott. Görögországban a tragédia miatt nemzeti gyászt hirdettek, de elemzők szerint a migrációs válság a keményebb, konzervatívabb politika felé terelte az embereket, írja a BBC.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!