Akár 500-an meghalhattak a görögországi hajóbalesetben

2023. június 16. – 05:27

Másolás

Vágólapra másolva

Akár 500-an meghalhattak azon a hajón, amely kedden késő éjjel vagy szerdán elsüllyedt Görögországban – írja a Guardian. A hajón körülbelül 750-en utazhattak, a hatóságok eddig 104 túlélőt mentettek ki a tengerből. A túlélők szerint a hajó zárt alsó részében körülbelül száz gyerek volt, lehet, hogy ők mind meghaltak.

A menekülteket szállító hajó a líbiai Tobrukból indult el és Olaszország felé tartott. A hajót a Frontex parti őrei kedden látták, saját elmondásuk szerint segíteni akartak az azon utazóknak, de ők nem akartak együttműködni, mert mindenképpen Olaszországba akartak menni. A túlélők közül olyan történetek is nyilvánosságra jutottak, amelyek szerint a fenti verzió nem igaz, és ők segítséget kértek.

A hajó motorja kedden késő este adta fel a szolgálatot, a rajta lévők mozgása miatt az később valamikor valószínűleg felborult, majd ismeretlen időpontban elsüllyedt. 78 halálos áldozatot már azonosítottak, de a számuk több százra, akár ötszázra is felmehet. A hatóságok eddig 104 főt mentettek ki a tengerből, ők mind 16 és 40 év közötti férfiak, a legtöbben Afganisztánból, Pakisztánból, Szíriából és Egyiptomból származtak.

A görög hatóságok kilenc embert vettek őrizetbe embercsempészet miatt, ők mind egyiptomi állampolgárok. Görögországban az eset hatására háromnapos nemzeti gyászt hirdettek. Alexisz Ciprasz volt görög miniszterelnök szerint a tragédiát az uniós migrációs politika okozta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!