Pakisztániak százai veszthették életüket a múlt heti görögországi hajókatasztrófában

2023. június 19. – 06:13

Pakisztániak százai veszthették életüket a múlt heti görögországi hajókatasztrófában
A hajókatasztrófa túlélői várakoznak menekülttáborokba induló buszokra a görögországi Kalamata kikötőjében – Fotó: Jánisz Koleszidisz/EPA/ANA-MPA/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint háromszáz pakisztáni állampolgár vesztette életét a múlt heti görögországi hajókatasztrófában, idézte a CNN a pakisztáni szenátus elnökének vasárnapi bejelentését.

Mohamed Szádi Szandzsráni azt mondta: a szörnyű tragédia arra hívta fel a figyelmet, hogy sürgősen foglalkozni kell az emberkereskedelem pusztító következményeivel, és el kell ítélni azokat, akik ezzel foglalkoznak. Pakisztánban hétfőre nemzeti gyásznapot hirdettek.

A görög hatóságok egyelőre nem erősítették meg az áldozatok számát, és az állampolgárságukat sem közölték. Mostanáig hivatalosan hetvennyolc halottról és több száz eltűntről számoltak be.

Az MTI szerint Pakisztánban tíz feltételezett emberkereskedőt vettek őrizetbe a katasztrófával összefüggésben. Kilencen Kasmír pakisztáni ellenőrzés alá eső részén tartózkodtak, ahonnan az áldozatok többsége származik.

A politikai zavargások és az összeomlás szélén álló gazdaság miatt pakisztániak tízezrei hagyják el legálisan vagy illegálisan az országot. Közülük évente több ezer fiatal indul veszélyes útra Európába.

A hajó körülbelül hétszázötven emberrel a fedélzetén a líbiai Tobrukból indult el és Olaszország felé tartott. A Frontex parti őrei kedden látták a járművet, saját elmondásuk szerint segíteni akartak az azon utazóknak, de ők nem akartak együttműködni, mert mindenképpen Olaszországba akartak menni. A túlélők közül olyan történetek is nyilvánosságra jutottak, amelyek szerint a fenti verzió nem igaz, és ők segítséget kértek.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!