Eurómilliókat nyertek az ukrán-magyar szolidaritási folyosók fejlesztésére

2023. június 23. – 11:24

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság szerdán több mint száz közlekedési projektet választott ki, amelyeket nagyjából 6,2 milliárd euróval (közel 2300 milliárd forint értékben) támogat az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

A Magyarországot érintő projektek közül az Építési és Közlekedési Minisztérium koordinálásával több mint hatmillió euróból (nagyjából 2,2 milliárd forintból) készítenek fel két autós határátkelőhelyet, hogy nagyobb teherforgalmat bírjanak. Emellett majdnem 68 millió eurót (több mint 25 milliárd forintot) költenek egy szlovák-ukrán átkelő mellett a záhonyira és az eperjeskeire, hogy fejlesszék a vasutat és az átrakodókat.

A projektek a nevük szerint kifejezetten a szolidaritási folyosókra nyertek pénzt. Ezekkel az ukrán agrárexportot segíti az EU, de többször kaptak kritikát Magyarország és több más, Ukrajnával határos EU-tag kormányától. (A folyosók és az azokat kísérő, mostanra a határországokban korlátozott vámmentesség hatásáról a magyar termelőkre itt írtunk, a hazai felhasználók szemszögét ez a cikkünk mutatja be.)

A Debrecen-Nyíregyháza vonal kapacitását 256 millió euróból (majdnem 95 milliárd forintból) is a hálózatfinanszírozási eszköz támogatásával bővítik. A projekt összefoglalójánál megemlítik, hogy így javul az összeköttetés Ukrajnával.

Emellett

  • több mint harmincmillió euró (11 milliárd forint) jut a dunai hajós navigáció fejlesztésére;
  • nagyjából 18 millió euró (6,7 milliárd forint) megy hasonló célra egy másik projektben, ami öt folyót, köztük a Dunát és több mint egy tucat országot érint;
  • közel 33 millió euróból (több mint 12 milliárd forintból) hat országban, köztük Magyarországon javítanak a közlekedés hatékonyságán.

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz egy közvetlenül, nem tagállamokon keresztül kezelt uniós program, így a projekteket nem érintik a különféle magyar támogatások befagyasztásai.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!