Nagy többséggel elfogadta a londoni alsóház a Boris Johnsont elmarasztaló jelentést

2023. június 20. – 05:18

Nagy többséggel elfogadta a londoni alsóház a Boris Johnsont elmarasztaló jelentést
A 2021. január 26-i képen Boris Johnson akkori brit miniszterelnök virtuális sajtóértekezletet tart a Covid-19 járványügyi helyzetéről a londoni kormányfői hivatalban – Fotó: Justin Tallis / AP / AFP pool / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A londoni alsóház elsöprő többséggel elfogadta azt a szakbizottsági jelentést, amely szerint Boris Johnson korábbi konzervatív párti brit miniszterelnök tudatosan félrevezető nyilatkozatokat tett a parlamentben a koronavírus-járvány elleni korlátozások idején tartott Downing Street-i összejövetelekről, jelentette az MTI tudósítója.

Az éjszakába nyúló ötórás vita utáni szavazáson 354 képviselő támogatta az elmarasztaló jelentést, és csak heten szavaztak ellene.

A jelentést a kormányzó Konzervatív Párt képviselői közül is 118-an megszavazták, köztük Theresa May korábbi miniszterelnök, Boris Johnson közvetlen hivatali elődje.
Meglehetősen magas, kétszáz fölötti volt ugyanakkor a tartózkodók száma is. A szavazáson nem vett részt Rishi Sunak miniszterelnök, a Konzervatív Párt vezetője sem.

A képviselői előjogok, köztük a mentelmi jog alkalmazását szabályozó alsóházi szakbizottság múlt csütörtökön közzétett 108 oldalas vizsgálati jelentése szerint Boris Johnson szándékosan félrevezette a parlamentet azoknak a buliknak az ügyében, amelyeket a saját kormánya által a koronavírus-járvány megfékezése végett elrendelt korlátozások idején tartottak a Downing Streeten.

A parlament tudatos félrevezetése a törvényerejű brit politikai konvenciók alapján a képviselők, köztük a kormánytagok által elkövethető legsúlyosabb magatartási kihágások közé tartozik, és általános elvárás, hogy távozzanak tisztségükből mindazok, akikről bebizonyosodik, hogy ezt a kihágást elkövették.

Johnson tavaly júliusban lemondott a Konzervatív Párt vezetői posztjáról és a miniszterelnöki tisztségről.

A korábbi miniszterelnök tavaly még megtartotta alsóházi mandátumát, ám miután tíz napja megkapta az alsóházi szakbizottság akkor még nem nyilvános vizsgálati jelentését, azonnali hatállyal visszaadta képviselői megbízatását is, vagyis gyakorlatilag távozott a brit nagypolitikából.

A partygate néven emlegetett ügy Johnson 2019-ben kezdődött miniszterelnöki időszakának legnagyobb belpolitikai botrányává fajult, különös tekintettel arra, hogy a volt kormányfőt az egyik parti miatt – amelyet születésnapján tartottak – a rendőrség még hivatali ideje alatt megbírságolta.

A volt miniszterelnök márciusban közzétett 52 oldalas védekezésének legfontosabb állítása az volt, hogy tudtán kívül szegték meg a szabályokat az összejöveteleken. Szerinte semmilyen dokumentum nem utal arra, hogy figyelmeztették vagy tájékoztatták volna arról, hogy valamelyik esemény megszegte volna a járványügyi szabályozásokat. Ő maga pedig csupán hallgatott a tanácsadóira, akik biztosították arról, hogy az összejövetelek legálisak.

A lemondása után időközi választást írnak ki a választókerületében. Johnson 2019 júliusától 2022 szeptemberéig volt miniszterelnök, és 2001 óta parlamenti képviselő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!