Boris Johnson szerint ha félre is vezette a brit parlamentet, az nem volt szándékos

2023. március 21. – 16:43

Másolás

Vágólapra másolva

Nyilvánosságra hozták Boris Johnson volt brit miniszterelnök 52 oldalas védekezését, amelyben a brit parlament félrevezetésével kapcsolatos vádakra válaszol. A BBC állítása szerint a dokumentumban Johnson elismeri, hogy szavaival félrevezette a parlamentet, ám azt tagadja, hogy ezt szándékosan tette volna.

Az ügy alapjául a 2021 decemberi felfedezések szolgálnak, amelyek során különböző brit újságok megszellőztették, hogy a járványügyi lezárások alatt több kormányzati épületben, illetve a miniszterelnöki rezidencián is illegális összejöveteleket tartottak, egy vagy több ilyenen pedig részt vett maga a miniszterelnök is. A partygate néven elhíresült botrány következtében Johnsonnak pénzbírságot is kellett fizetnie, végső soron pedig hozzájárult tavaly nyári bukásához.

Johnsont azonban azzal is vádolják, hogy szándékosan és súlyosan félrevezette a parlamentet, amikor azt állította, az összejövetelek során betartották az érvényben lévő Covid-szabályozásokat. A bizonyítékok fényében minderről egy speciális parlamenti bizottság fog dönteni, amely javaslatokat is tesz a büntetés mértékéről. Legsúlyosabb esetben akár ki is zárhatják Johnsont a parlamentből, ám ezt előbb a konzervatív többségű parlamentnek is jóvá kell hagynia. Rishi Sunak miniszterelnök korábban azt mondta, nem kér pártfegyelmet, a tory képviselők úgy szavaznak, ahogy akarnak.

Johnson védekezésének legfontosabb állítása, hogy tudtán kívül szegték meg a szabályokat az összejöveteleken. Szerinte

semmilyen dokumentum nem utal arra, hogy figyelmeztették vagy tájékoztatták volna arról, hogy valamelyik esemény megszegte volna a járványügyi szabályozásokat.

Ő maga pedig csupán hallgatott a tanácsadóira, akik biztosították arról, hogy az összejövetelek legálisak. Ez alól kivételt képez Dominic Cummings, Johnson korábbi főtanácsadója, aki a vád szerint figyelmeztette a volt miniszterelnököt a partikkal kapcsolatban. Johnson szerint azonban Cummings megbízhatlatlan, alkalmatlan tanúként, beszámolója pedig csupán álhír.

A volt miniszterelnök a bizottságot is támadja védekezésében, amely szerinte nem végez pártatlan munkát. A héttagú, szintén konzervatív többségű bizottság röviden reagált Johnson védekezésére, amely szerintük nem tartalmaz új bizonyítékot, illetve amelynek eredeti változatában több hiba és elütés is volt.

Johnsont szerdán a parlament szóban is meghallgatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!